Prima pagină » Știri » Reacția Primăriei Târgu Jiu, după ce Iohannis s-a așezat la Masa Tăcerii

Reacția Primăriei Târgu Jiu, după ce Iohannis s-a așezat la Masa Tăcerii

Reacția Primăriei Târgu Jiu, după ce Iohannis s-a așezat la Masa Tăcerii
Orice persoană care se așează "cu bune intenții" fără să afecteze în vreun fel piesele componente al Mesei Tăcerii, ori cele de pe Aleea Scaunelor, cu scopul de a se fotografia și fără unul vădit de distrugere, nu se află într-o situație de încălcarea a legii, afirmă Primăria Municipiului Târgu-Jiu.

„Orice persoană care se așează, cu bune intenții, fără să afecteze în vreun fel piesele componente al Mesei Tăcerii, ori cele de pe Aleea Scaunelor, cu scopul de a se fotografia și fără unul vădit de distrugere, nu se află într-o situație de încălcarea a legii”, se scrie pe pagina de Facebook a primăriei, conform Hotărârii Consiliului local al Municipiului Târgu-Jiu referitoare la protejarea obiectelor de artă și de mobilier urban de pe raza orașului.

Primăria Municipiului Târgu-Jiu amintește că, în calitatea sa de proprietar, „este preocupată constant de protejarea operelor componente ale Ansamblului Monumental > cautând soluții tehnice care să amelioreze, atât factorii de mediu, cât și cei antropici”.

În finalul postării, primăria precizează că prin măsurile luate a respectat dorința lui Constantin Brâncuși care spunea: „Aș vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri și grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre și monumente născute din pământ, nimeni să nu știe ce sunt și cine le-a făcut dar toata lumea să simtă necesitatea și prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii…”.

„Nu facem altceva decât să rămânem un factor de echilibru între toți cei care vizitează operele brâncușiene amplasate în cele două parcuri ale orașului, păstrând, în același timp, o profundă și vie recunoștiință față de întreaga moștenire brâncușiană”, mai precizează Biroul de presă al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, pe Facebook.

Precizarea primăriei a fost făcută ca urmare a unor critici apărute în mass-media ca urmare a faptului că președintele Klaus Johannis aflat în viztă în municipiul Târgu-Jiu, s-a așezat pe unul din scaunele Mesei Tăcerii, pentru a se fotografia.

Klaus Iohannis a participat, vineri, la ceremoniile prilejuite de comemorarea eroilor bătăliei de pe Jiu, din octombrie 1916.

După evenimentul care a avut loc în apropierea Coloanei Infinitului, președintele României a acceptat invitația autorităților locale și a vizitat și operele din Parcul Central.

La Masa Tăcerii, șeful statului s-a fotografiat în timp ce stătea pe unul dintre scaune, deși la câțiva metri de operă era afișat mesajul: „Stimați vizitatori, să păstrăm intactă moștenirea Brâncuși pentru generațiile următoare. Vă rugăm să evitați contactul cu operele!”.

Polițiștii locali susțin însă că doar persoanele care se urcă pe opere, cu picioarele, pot fi amendate.

„În Parcul Central sunt amplasate plăcuțe care interzic urcatul cu picioarele pe operele de artă. Nu a avut loc nicio contravenție în cazul de față”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Alexandra Petrița, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Târgu-Jiu.

Reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu au precizat că există și o hotărâre de Consiliu Local care prevede situațiile în care pot fi aplicate sancțiuni.

„Cea mai bună explicație poate fi dată de Poliția Locală, care are hotărârea de Consiliu Local privind operele lui Constantin Brâncuși, pe care le are în pază. Poliția Locală este în măsură să catalogheze acest gest”, a declarat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

Jurnaliștii i-au cerut explicații președintelui Klaus Iohannis pentru acest gest, însă șeful statului a refuzat să facă declarații.

Citește și