Prima pagină » Știri » Reacția șefei UNJR, după desecretizarea arhivei SIPA: Este o sfidare a magistraților

Reacția șefei UNJR, după desecretizarea arhivei SIPA: Este o sfidare a magistraților

Reacția șefei UNJR, după desecretizarea arhivei SIPA: Este o sfidare a magistraților
Judecătorul Dana Gîrbovan, președinte al UNJR, arată că este grav faptul că din comisia care urmează să inventarieze arhiva SIPA nu face parte niciun reprezentant al magistraților, ci doar persoane controlate politic, prin acest fapt ajungându-se exact în situația pentru care arhiva SIPA a fost atât de blamată: ea a fost o armă împotriva magistraților, controlată de politicieni și de servicii secrete. Gîrbovan mai susține că afirmațiile ministrului Justiției, potrivit cărora proiectul de HG privind desecretizarea SIPA a fost în dezbatere publică de pe vremea Ralucăi Prună, reprezintă o sfidare la adresa magistraților.

Dana Gîrbovan susține că este grav faptul că în componența comisiei pe care a anunțat-o Tudorel Toader nu este niciun magistrat, „ci vor fi cinci persoane care toate sunt sub control politic.” Magistratul cere ca Hotărârea de Guvern să privind desecretizarea arhivei SIPA să nu fie publicată în Monitorul Oficial.

„Dacă această arhivă a fost cauză de șantaj pentru magistrați, lucru recunoscut inclusiv de Comisia Europeană, înseamnă că prin soluția oferită de ministrul Tudorel Toader ajungem ca tocmai această arhivă, care a fost cauză de șantaj în mână serviciilor și politicienilor, să fie din nou potențială armă în mâna politicienilor care au control asupra persoanelor ce vor inventaria”, din nou, această arhivă, susține Gîrbovan.

Postarea magistratului pe contul de Facebook îi este adresată lui Sorin Grindeanu.

„Afirmatiile ministrului justiției Tudorel Toader, potrivit cărora hotărârea de guvern pe care ați adoptat-o azi privind „desecretizarea” arhivei SIPA a fost pe site încă de pe timpul ministrului Raluca Prună, iar prin aceasta s-ar fi parcurs etapele de transparență, este o sfidare la adresa magistraților și o desconsiderare a colaborării oneste, bazată pe bună credință și transparență între Ministerul Justitței și corpul magistraților”, a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

Magistratul susține că Raluca Prună „și-a fundamentat acea propunere de hotărâre de guvern pe o serie de dezinformări și neadevăruri”.

Una dintre acele dezinformări publice spuse de minstrul de atunci a fost că în acea arhivă nu s-a intrat din 2006. Zilele acestea am aflat că s-a intrat, înca în repetate rânduri. Un alt lucru neadevărat spus de ministrul Prună în 2016 a fost că arhiva SIPA nu a fost inventariată deloc. Arhiva a fost inventariată, înca în repetate rânduri. Dacă hotărârea pe care ați adoptat-o azi are la bază proiectul de hotărâre al ministrului Raluca Prună, așa cum a spus ministrul Toader, înseamnă că e bazată pe neadevăruri și dezinformări, mai scris judecătorul.

Precizările au fost făcute după ce a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA.

Ministerul Justiției a explicat cum se va face desecretizarea arhivei SIPA, precizând că după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, o comisie formată din cinci specialiști va analiza documentele pe parcursul a trei ani. Astfel, în termen de cinci zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, se va face propunerea de constituire a comisiei. Din aceasta vor face parte doi reprezentanți ai Ministerului Justiției, doi ai Secretariatului General al Guvernului și un reprezentant al ANP. De asemenea, vor mai fi trei supleanți, câte unul de la fiecare instituție, și doi secretari ai comisiei, a explicat ministrul.

Citește și