Prima pagină » Știri » Reacția sindicatelor din învățământ după prelungirea cu o săptămână a vacanței de iarnă

Reacția sindicatelor din învățământ după prelungirea cu o săptămână a vacanței de iarnă

Reacția sindicatelor din învățământ după prelungirea cu o săptămână a vacanței de iarnă
Reacția sindicatelor din învățământ după prelungirea cu o săptămână a vacanței de iarnă

Potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), care are aproape 180.000 de membri și apără drepturile și interesele a 62 la sută dintre salariații sistemului de învățământ preuniversitar, măsura luată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice de a schimba structura anului școlar este una justă, chiar dacă a fost luată cu întârziere.

„Modificarea structurii anului școlar 2015-2016, făcută, ce-i drept, după ce a fost stabilită o altă variantă, în sensul de a se mări cu o săptămână vacanța de iarnă și de a se amâna tot cu o săptămână încheierea cursurilor, este una benefică, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice”, a spus președintele FSLI, Simion Hancescu, citat într-un comunicat de presă transmis duminică de federația sindicală.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a susținut prelungirea cu o săptămână a vacanței de iarnă, având în vedere că în prima săptămâna după Anul Nou, prezența la cursuri a fost scăzută în foarte multe unități de învățământ, deoarece în această perioadă mai sunt două sărbători foarte importante și cu tradiție pentru creștinii ortodocși.

„Prelungirea cu o săptămână a vacanței de iarnă este benefică și din alt punct de vedere. Această măsură conduce și la o economie importantă, pe care statul român o face la cheltuielile privind încălzirea spațiilor școlare și iluminarea acestora”, a precizat Simion Hancescu.

Și Consiliul Național al Elevilor a susținut vacanța de iarnă de trei săptămâni, având în vedere că până acum cursurile erau reluate imediat după sărbătorile de iarnă, când nu-și demonstrau randamentul și consideră că data de la care să înceapă vacanța de vară trebuie să rămână în discuție.

În opinia Consiliului Național al Elevilor, o vacanță de iarnă de trei săptămâni aduce și un fond suplimentar bugetului școlilor, nefiind necesară încălzirea acestora, fond care poate fi utilizat în alte investiții în beneficiul elevilor și al școlii.

„Mai mult, condițiile meteorologice din luna ianuarie pot cauza diferite impedimente în buna funcționare a actului educațional, având din păcate localități cu accesibilitate scăzută la unități de învățământ și școli nedotate corespunzător”, a susținut sursa citată.

Consiliul Național al Elevilor a subliniat faptul că educația ar trebui să fie centrată pe elevi, considerând inopinate „pozițiile care prioritizează terțe interese ale unor entități cărora o vacanță de iarnă diminuată le-ar fi mai avantajoasă”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus duminică, în videoconferința cu șefii inspectoratelor școlare, că modificările din structura anului școlar 2015-2016 au fost discutate cu sindicatele din învățământul preuniversitar, fiind agreate și susținute și de Consiliul Național al Elevilor. Cîmpeanu a precizat că stabilirea zilei de 11 ianuarie 2016 ca dată de reluare a cursurilor primului semestru, după încheierea vacanței de iarnă, vizează exclusiv interesul direct al tuturor actorilor din sistem, respectiv elevi, profesori și părinți.

Structura anului școlar 2015-2016, stabilită în luna iulie printr-un ordin de ministru, a fost modificată pe 31 august, printr-un nou ordin, publicat joi în Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, elevii vor avea vacanța de iarnă între 19 decembrie și 10 ianuarie, și nu până la 3 ianuarie, cum prevedea structura aprobată anterior. O altă diferență este aceea că vacanța de vară nu se mai termină pe 4 septembrie 2016, pentru ca anul școlar 2016-2017 să înceapă cu o săptămână mai devreme, ci pe 11 septembrie.

Anul școlar 2015-2016 începe în 14 septembrie, iar prima vacanță va fi în perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, pentru clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar.

Vacanța de iarnă este programată de sâmbătă 19 decembrie 2015 până duminică 10 ianuarie 2016. Din 11 ianuarie până în 5 februarie 2016 continuă cursurile semestrului întâi, iar vacanța intersemestrială va începe sâmbătă 6 februarie și se va încheia duminică 14 februarie.

Semestrul al doilea începe în 15 februarie și se încheie vineri 24 iunie, în perioada 23 aprilie – 3 mai 2016 fiind programată vacanța de primăvară. Înainte de vacanța de primăvară, săptămâna 18-22 aprilie 2016 este dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”.

Din 25 iunie până în 11 septembrie, elevii vor fi în vacanța de vară, anul școlar 2016-2017 urmând să înceapă din 12 septembrie.

Oficialii Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) au afirmat că schimbările decise de Ministerul Educației afectează întreaga industrie a turismului, iar turiștii români care au contractat 10.000 de sejururi pentru vacanța de iarnă riscă să piardă sumele cheltuite, din cauza modificării structurii anului școlar.

Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanței de iarnă, iar agențiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România și străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015-2016. Mai mult, clienții au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile conform contractelor deja semnate odată ce au fost achiziționate la prețuri de early booking, susține ANAT.

Reprezentanții asociației spun că săptămâna în plus de vacanță, în luna ianuarie, noua perioadă de vacanță din luna februarie, respectiv zilele în plus de școală din iunie, stabilite în mod arbitrar de către Ministerul Educației, fără consultarea mediului privat și a antreprenorilor din turism, aduc deservicii atât agențiilor de turism, cât și hotelierilor.

Citește și