Jurnalista Oana Stănciulescu a trimis colegilor o scrisoare deschisă în care dezvăluie modul arbitrar și ilegal în care conducerea televiziunii publice cheltuie fondurile publice. Acuzațiile jurnalistei vin pe fondul crizei financiare a televiziunii publice.
Deși televiziunea publică are o situație financiară precară, Oana Stănciulescu afirmă că din banii publici conducerea TVR achiziționează bunuri fără nicio legătură cu activitatea TVR. Printre bunurile achiziționate, spune jurnalista, se numără: cremă volum bust, care conferă fermitate, tonifiere și volum sânilor, 75 ml la un preț de 120 de lei, sare de baie antistres, Spumă de baie Genera, Loțiune de plajă Genera, Diverse produse de protecție urinară, pastile „Somn ușor”, Protector hepatic, Cremă de față Naturalis, de 50ml, în valoare de 440 de lei.
Conducerea TVR a reacționat după dezvăluirile Oanei Stănciulescu, precizând că informațiile răspândite de jurnalistă creează un prejudiciu de imagine televiziunii publice prin distorsionarea adevărului. Toate acele bunuri, spune conducerea TVR au fost achiziționate înainte de anul 2010 prin contracte de sponsorizare, iar actualul management al TVR nu-și poate asuma acțiunile fostelor conduceri, potrivit site-ului oficial al Televiziunii.
Iată ce a scris Oana Stănciulescu:
„Bunăoară, ce se poate face în TVR cu Cremă volum bust, care conferă fermitate, tonifiere și volum sânilor, 75 ml la un preț de 120 de lei? Sau cu Sarea de baie antistres? Sau cu apă de gură în cantități impresionante? Sau cu Spuma de baie GENERA? Sau cu Loțiunea după plajă tot GENERA? Sau cu Complex Detoxifiant? Protecție urinară, pastile SOMN UȘOR, Protector hepatic etc. De ce s-a dat, de exemplu, pe o cremă de față Naturalis, de 50ml, 440 de lei? Pe lista de cumpărături a TVR se găsesc spumante de baie, crème antisolare, crème antirid pentru toate gusturile. Apoi urmează îmbrăcămintea – hainele prezentatorilor au și ele prețuri halucinante – de la pantofi de 6-700 de lei perechea, la cămăși, ciorapi, rochițe – care se puteau procura în sistem barter, ca orice televiziune comercială.”, scrie Oana Stănciulescu în scrisoarea deschisă.
O altă problemă pentru care jurnalista Oana Stănciulescu a solicitat o explicație din partea conducerii TVR este situația colaboratorilor externi.
„Potrivit unui document privind contractele de colaborare persoane fizice, din perioada 09.2015 – 04.2016, pus la dispoziție după mai multe solicitări, am aflat cu surprindere că TVR este probabil singura televiziune din România care plătește invitații prezenți la dezbaterile politice, sociale, de IT etc. De pildă, un invitat care a participat la o singură emisiune politică a primit suma de 500, alți invitați – din afara sau din interiorul TVR, au primit și zeci de milioane de lei vechi într-o lună. Despre colaboratorii externi persoane juridice nu ne-a parvenit nicio informare. Și în acest an, viziunea rămâne aceeași. Suma propusă a fi cheltuită cu colaboratorii externi în 2016 este de 7.000.000 de lei, față de 6.233.305, anul trecut. Se pare că și în 2016, accentul se va pune, din nou, pe colaboratorii externi, nu pe salariați.”, scrie Oana Stănciulescu.
În acest context, jurnalista afirmă că TVR mizează pe colaboratori înainte de a se încerca eficientizarea activității salariaților din TVR: „De aici se desprinde o altă problemă amânată nepermis și anume evaluarea persoanelor cu funcții de conducere, cu atât mai mult cu cât există o stare de nemulțumire la adresa performanțelor salariaților TVR, despre care am aflat cu toții din interviurile doamnei Radu. O altă practică a TVR pare să fie interimatul pe funcții de conducere, ceea ce este apanajul ministerelor și a altor instituții de stat, metodă, de altfel, criticată de jurnaliști, inclusiv de cei de la TVR. Nici cheltuielile cu diurna și cazarea nu vor scădea, ba dimpotrivă. Dacă în anul 2015, acestea au fost de 3.631.616, în 2016 vor ajunge la 5.892.100, din care cheltuielile cu diurna și cazarea în afara țării aproape se vor dubla.”, precizează Oana Stănciulescu în scrisoarea deschisă.
La această scrisoara deschisă, TVR răspunde astfel:
„Referitor la informațiile furnizate de unul dintre membrii Consiliului de Administrație al SRTv, precizăm următoarele: Obiectele de inventar la care se face referire au fost achiziționate înainte de anul 2010, prin contracte de sponsorizare. Acestea nu au fost încheiate de actualul management al TVR, care nu își poate asuma acțiunile fostelor conduceri.
În ceea ce privește situația celor 56 de documente complexe (zeci de pagini, care necesită o muncă de sistematizare) pe care membrii CA le-au solicitat în cadrul ședințelor Consiliului, un număr de 25 materiale le-au fost puse deja la dispoziție, iar pe celelalte urmează să le primească în cel mai scurt timp, fiind în lucru.
Referitor la solicitarea de a primi rapoartele Curții de Conturi, precizăm că aceste documente sunt publice, în forma prezentată pe site-ul instituției, conform legislației în vigoare.
În legătură cu celelalte informații, precizăm că acestea au fost prezentate trunchiat și distorsionat și aduc prejudicii de imagine televiziunii publice.”