„O elevă din clasa a V-a a Colegiului Național > din Bistrița a fost agresată de doi colegi, joi 21 septembrie, în pauza dintre orele de curs. Eleva vorbea în limba maghiară cu două colege în momentul în care doi elevi din clasa a VI-a de la secția română a aceleași școli au agresat-o verbal și fizic. Mai întâi i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele, pe eleva care, de altfel, vorbește foarte bine și limba română. Ulterior, băieții au recunoscut că i-a deranjat faptul că eleva vorbea în limba maghiară”, se menționează într-un comunicat remis sâmbătă MEDIAFAX, privind luarea de poziție respectivă.
UDMR și organizația UDMR Bistrița-Năsăud condamnă ferm comportamentul elevilor agresori și au luat legătura cu părinții fetei, cărora le acordă tot sprijinul pe parcursul anchetei interne, inițiată de conducerea școlii, se arată în comunicatul citat.
„Este regretabil faptul că acum, când ne apropiem de centenarul din 2018, în această zonă a comunităților dispersate apar astfel de manifestări antimaghiare. De data aceasta într-un oraș în care de altfel românii și maghiarii conviețuiesc în relații pașnice în viața de zi cu zi. Deși se cunosc împrejurările în care a avut loc acest incident, considerăm important să specificăm faptul că atât mass media română, cât și o parte a zonei politice au un anumit rol și o responsabilitate în ceea ce privește provocarea unor astfel de incidente. Pe parcursul ultimelor luni au incitat în permanență la ură împotriva comunității maghiare, accentuându-se permanent faptul că maghiarii ar reprezenta un pericol pentru România”, mai menționează sursa citată.
UDMR și filiala sa din Bistrița-Năsăud arată că de la agresiunea verbală se poate ajunge cu ușurință la agresiune fizică, iar instigarea la ură are un preț mult prea mare și poate avea oricând consecințe neprevăzute.
„Facem apel din nou reprezentanților mass-media și politicienilor din România să renunțe la instigări care au scopul de a dezbina cele două comunități. Persoanele responsabile, liderii de opinie nu ar trebui să dea curs unei astfel de retorici, ci să promoveze calea dialogului”, se mai arată în luarea de poziție semnată de UDMR și de organizația județeană a UDMR din Bistrița-Năsăud.