REACȚIA universității care l-a făcut doctor pe BARONUL COPY-PASTE, după ce Gândul a deconspirat PLAGIATUL lui Duicu. Rector: „Nu vă faceți probleme, avem reglementări”
Gândul a demonstrat că fragmente consistente din teza de doctorat a fostului președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, aflat în arest preventiv sub acuzația de trafic de influență, sunt copiate cuvânt cu cuvânt din alte surse. Duicu este doctor în științe militare al Universității Naționale de Apărare „Carol I”, titlu obținut în 2006 sub îndrumarea profesorului Mihail Vasile-Ozunu. Cu toate acestea, ca și în cazul mult mai celebru al doctoratului deținut de premierul Victor Ponta, despre care Comisia de Etică a Universității București a stabilit că este un plagiat grosolan, șansele ca Duicu să își piardă titlul de doctor nu sunt promițătoare. Asta pentru că procedura este birocratică și presupune ca, în final, factori politici să ia o decizie ce ține, în cazul Duicu, de un om politic.
În urma publicării dovezilor privind suspiciunile de plagiat față de teza lui Adrian Duicu, gândul a demarat o campanie pentru transparență academică, prin care solicită publicarea online, pe site-urile universităților, a tuturor lucrărilor de doctorat, în jur de 33.000 câți doctori a produs România după 1990. Demersul gândul nu are în vedere o generalizare, ci o curățare a mediului academic din România, astfel încât asupra celor care au muncit cinstit să nu mai planeze nicio urmă de îndoială.
Practic, pentru ca teza de doctorat a lui Adrian Duicu să devină oficial un plagiat, iar fostul lider PSD să își piardă titlul academic, este nevoie ca, în primul rând, Senatul Universității Naționale de Apărare „Carol I” să ia o decizie în acest sens, pe baza unei evaluări a unei Comisii de Etică interne. Deocamdată, instituția nu se grăbește să aibă o reacție, evitând să explice tranșant care este procedura internă pentru stabilirea unui verdict de plagiat.
„Nu așteptați o reacție imediată, abia a apărut articolul. Instituția nu este obligată să aibă o reacție. Dar nu vă faceți probleme, avem reglementări foarte clare. A fost o comisie doctorală care a evaluat acea lucrare”, a explicat pentru gândul generalul Gabriel Florin Moisescu, rectorul UNAp. El a arătat că va exista o reacție oficială fie din partea UNAp, fie din partea Ministerului Apărării Naționale, instituția de învățământ fiind o unitate militară a Armatei.
Acest prim pas ar trebui să stea la baza oricărei investigații oficiale privind plagiatul lui Adrian Duicu. Și ar fi un pas de dorit în primul rând de către UNAp, pentru blazonul propriu, explică profesorul Adrian Badea, de la Politehnica București, vicepreședintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
„O teză de doctorat este validată de o școală doctorală a unei universități. Este obrazul acelei universități. Este interesul ei, pentru prestigiul ei, să ia niște măsuri”, a explicat pentru gândul profesorul Adrian Badea.
În cazul în care UNAp decide că este vorba de un plagiat în cazul Duicu, instituția poate solicita Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat în 2006 lui Adrian Duicu. În acest sens, la Ministerul Educației se întrunește Consiliul Național de Etică, care trebuie la rândul său să ia o decizie dacă e vorba de un plagiat sau nu și dacă titlul de doctor trebuie sau nu retras. Situația birocratică este justificată de faptul că emitentul titlului de doctor este, legal, Ministerul Educației, nu Universitatea.
„Există o Comisie de Etică la UNAp, care poate lua o decizie și, în raport de ce constată, poate propune o retragere a titlului de doctor. Ea ajunge la minister, dar Comisia de Etică de la UNAp este suverană”, explică pentru gândul Luca Iamandi, fostul rector al Academiei de Poliție și membru al Consiliului Național de Etică, din subordinea Ministerului Educației.
În ultimă instanță, Ministerul Educației poate solicita un punct de vedere CNATDCU, această instituție însă neavând atribuții oficiale de a verifica acuzații de plagiat, ci doar de a verifica dacă dosarele de doctorat pe baza cărora se eliberează titlurile de doctor respectă birocrația internă, conform vicepreședintelui Adrian Badea. Cu toate că CNATDCU s-a pronunțat în cazul acuzațiilor de plagiat la adresa doctorului în drept Victor Ponta, acum ea nu mai poate face acest lucru, pentru că regulamentul său de funcționare a fost schimbat în urma acelui scandal, de către ministrul PSD de la aea vreme, Liviu Marian Pop.
„În CNATDCU nu se poate face o analiză în care să spunem dacă are sau nu probleme de plagiat. Nimeni nu analizează aici pe fond tezele de doctorat, nouă ne vin doar diplomele. În comisii se urmărește dacă s-a respectat procedura cu dosarele de doctorat, analizăm procesul verbal de susținere a doctoratului, ne uităm pe cv-ul candidatului, dacă și-a susținut examenele, apoi dăm un aviz. Apoi acest aviz merge în Consiliul CNATDCU, care îl adoptă. O teză de doctorat vine la noi cu 4 referate care conțin punctele de vedere ale fiecărui membru al comisiei de doctorat unde s-a susținut lucrarea„, explică pentru gândul profesorul Adrian Badea, vicepreședintele CNATDCU.
Adrian Badea mai spune că instituția sa nu se poate autosesiza, ci trebuie ca ministrul Educației, acum Remus Pricopie (PSD), să ceară un punct de vedere, o analiză a cazului. Chiar și așa, CNATDCU nu poate lua o hotărâre, fiind doar un organ consultativ al Ministerului Educației.