Gazetarul CTP a comentat scandalul de la supermarketul din București, în urma căruia au intervenit polițiștii pentru a imobiliza 3 persoane care au devenit recalcitrante după ce nu li s-a permis intrarea în magazin din cauza faptului că au refuzat luarea temperaturii. Cristian Tudor Popescu este de părere că actul scandalagiilor a fost menit să stârnească solidaritatea și revolta celor din jur, dar nu au reușit.
Cristian Tudor Popescu susține că izbucirea scandalului a fost premeditată.
„Doamna în cauză strigă de la bun început, nu vorbește pe ton normal, strigă. Dorește să fie auzită de toata lumea și de cei care vor vedea filmul. Este evidentă pregătirea filmării. Doamna a venit foarte bine instruită pentru a face cumpărături, a venit înarmată cu articole din Constituție, cu Convenția de la Geneva, că așa te duci la cumpărături, nu?”, a descris CTP imaginile de la supermarket.
Gazetarul a criticat și faptul că scandalagiii nu purtau măști când voiau să intre într-un spațiu închis, ceea ce înseamnă că intenționau să încalce încă o regulă, aceea de purtare a măștilor în soații închise.
„Atât doamna, cât si partenerul nu purtau măști. Era intrarea într-un spațiu închis. Nu aveau mască deloc, nici măcar coborâtă sub bărbie, o altă ilgalitate pe care se pregăteau să o comită. Evident, cei doi nu veniseră la cumpărături”.
Persoanele au vrut să atragă atenția încă de la încept, iar cameramanul care i-a filmat pe cei 2 a vrut să instige la scandal, spune CTP.
„În mod clar, obiectivul a fost stârnirea oamenilor aflați în jur. Tot ce au urmărit cei doi a fost o solidarizare a oamenilor din jur, să provoace o încăierare. Din fericire, nu au reușit”, a comentat CTP.
„Domnul și doamna, dacă se duceau la aeroport, ce făceau când li se cerea să treacă prin poarta prin care circulă raze X? Sunt radiații ionizante, în doze mici, dar au un efect, spre deosebire de termometrele astea. Ce făceau, țipau că li se încalcă drepturile și Convenția de la Geneva? Cum să pui câte un medic la intrarea fiecărui supermarket, la fiecare instituție? Mai rămâne vreunul care se ocupă de cei care suferă prin spitale? Spune distinsa, bine antrenata doamnă, că e un act medical intim. Eu n-am văzut ca acest termometru să-i fi fost introdus în gură sau în cealaltă parte a tubului digestiv. E un act de provocare, s-a urmărit ralierea oamenilor, dar nu s-a reușit. Este un exemplu de respectare a legii de către covârșitoarea majoritate a cetățenilor care apar în această înscenare, care nu aveau nicio treabă și s-au suspus legii fără nicio problemă”, a mai spus CTP.
În schimb, CTP critică atitudinea și pregătirea polițiștilor sosiți la fața locului, care cu greu au reușit să-l imobilizeze pe bărbat.
„E discreditant pentru polițiști că a fost nevoie de vreo șapte bărbați ca să imobilizeze o persoană de vârstă considerabilă. E penibil. E de presupus că e de ajuns un polițist sau doi pentru astfel de acțiuni, nu un întreg pluton”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.
Luarea temperaturii este obligatorie la intrarea în supermarket-uri și în clădirile de birouri cu peste 50 de angajați. Toate persoanele care merg în marile magazine din țară sunt scanate cu un termometru digital. „Trebuie să înțelegem un lucru. Acel termometru digital îl putem folosi și noi acasă. Este un termometru pe care îl poate folosi toată lumea. Noi am recomandat să se ia temperatura, să fie un minim triaj epidemiologic”, a explicat Ministrul Sănătății Nelu Tătaru la instituirea stării de alertă.