Prima pagină » Știri » Reacție DURĂ a unui membru CSM în scandalul anchetelor post-referendum. Cristi Danileț: „Cine atacă procurorii riscă închisoarea”

Reacție DURĂ a unui membru CSM în scandalul anchetelor post-referendum. Cristi Danileț: „Cine atacă procurorii riscă închisoarea”

Reacție DURĂ a unui membru CSM în scandalul anchetelor post-referendum. Cristi Danileț:
Judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), reacționează dur la atacurile care au avut ca țintă procurorii care au deschis în ultima perioadă nu mai puțin de 500 de dosare privind eventualele fraude la referendumul din 29 iulie.

Judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), reacționează dur la atacurile care au avut ca țintă procurorii care au deschis în ultima perioadă nu mai puțin de 500 de dosare privind eventualele fraude la referendumul din 29 iulie. „Cine atacă procurorii riscă închisoarea”, este mesajul pe care Danileț îl transmite prin intermediul unei postări pe blogul personal.

„Constat ca în ultimele zile se fac diverse afirmații cu privire la procurori și la anchetele lor. Desigur, vorbesc de referendumul recent desfășurat. Mai constat că unii așa ziși analiști/comentatori instigă la revolte publice împotriva magistraților. Și mai constat că unii oameni, cercetați sau nu, se opun cu violență verbală sau fizică la desfășurarea activităților ce țin de ancheta penală”, scrie reprezentantul CSM.

Danileț face trimitere la un articol din Codul Penal, potrivit cărora în cazul de sfidare a organelor judiciare pedeapsa este de închisoare sau amendă penală.

„Tuturor acestora le spun să citească cu atenție următorul articol din Codul Penal introdus în legislația noastră în anul 2008:

ART. 272 ind.1 – Sfidarea organelor judiciare Întrebuințarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau amenințătoare la adresa integrității fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, de către o persoană care participă sau asistă la o procedură care se desfășoară în fața instanței sau a organului de urmărire penală, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează întrebuințarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau amenințătoare în mod nemijlocit la adresa integrității fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, polițist sau jandarm, pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcției”, notează Danileț.

El face referire, totodată, la alte trei articole din Codul Penal privind instigatorul, complicele, dar și pedepsele pe care acestea le riscă.

Antonescu, Ponta și Iliescu, pe lista contestatarilor anchetelor

Reacția lui Danileț vine în contextul în care anchetele desfășurate de procurori în urma referendumului au fost contestate dur de o serie de oameni politici. La nivel național au fost deschise 500 de dosare referitoare la posibile fraude electorale.

Președintele interimar Crin Antonescu a cerut, miercuri, public explicații procurorului general, susținând că oamenii sunt intimidați de acțiunile magistraților.

„Având în vedere modalitatea în care se fac anchetele, fără precedent, același parchet cu aceiași conducători, cu prilejul altor alegeri, nu a acționat aproape deloc în asemenea proproții. Este necesar și cer procurorului general al republicii să ofere explicații publice în legătură cu natura și scopul acestor cercetări. Nu știu dacă au o acoperire legală”, a spus Antonescu.

La rândul său, președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a calificat acțiunile procurorilor drept „fasciste și primitive”. „Nu credeam că, după Revoluția din Decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce – haite de procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru Referendum. În ce lume trăim ?!!! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive ? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune, de esență fascistă? Desigur, răspunderea revine conducerii Parchetului General, care a acționat la comanda – împotriva spiritului si rațiunii care trebuie sa guverneze activitatea acestei instituții , așa cum este ea definita in Constitutia României”, a scris Iliescu pe blog, în postarea intitulată „Despre procuratură și rolul său”.

Și premierul Victor Ponta a apreciat că după referendum s-a instaurat un „un sentiment de teroare națională”, când la oameni bătrâni în case intră procurorii să întrebe cu cine au votat, susținând că asta se întâmpla în ’88 și ’89.

CSM a sesizat Inspecția judiciară

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, joi, Inspecția Judiciară în legătură cu afirmațiile publice „de natură să afecteze independența justiției” făcute de președintele interimar, Crin Antonescu, președintele onorific al PSD, Ion Iliescu, și primul ministru Victor Ponta.

„Astăzi, 16 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea dispunerii și efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenței justiției prin afirmațiile publice de dată recentă ale domnului Crin Antonescu – președinte interimar al României, ale domnului Ion Iliescu – președinte onorific al Partidului Social Democrat, precum și ale domnului Victor Ponta, prim-ministru al României”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

 

Citește și