Prima pagină » Știri » REACȚIE. Fostul deținut care conduce un ONG din Brașov a mințit, pe site-ul fundației sale, că face acțiuni preventive cu Poliția Română!

REACȚIE. Fostul deținut care conduce un ONG din Brașov a mințit, pe site-ul fundației sale, că face acțiuni preventive cu Poliția Română!

Eliberat condiționat din Penitenciarul Colibași după ce a fost încarcerat într-un dosar de răsunet instrumentat de DNA, Ionel Spătaru, fostul şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Braşov, s-a lăudat, public, cu faptul că fundația pe care o conduce este implicată în proiecte de prevenire a criminalității cu Poliția Română. În replică, IGPR a anunțat că nu are și nu a avut niciodată vreun astfel de protocol cu ONG-ul lui Spătaru.

Fost șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Ionel Spătaru a intrat la închisoare în anul 2012, după ce procurorii DNA au probat că acesta a cerut 300.000 de lei de la reprezentantul unei societăți comerciale, pentru a revoca o decizie de închidere a firmei respective.

Ca urmare, Spătaru a primit o condamnare definitivă de cinci ani și a fost încarcerat. În 2014, acesta a fost eliberat condiționat și a revenit în viața publică din poziția de președinte al Asociației pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM), un ONG din Brașov susținut de vechii prieteni ai lui Spătaru, printre care și primarul orașului, George Scripcaru.

Pe site-ul fundației, fostul deținut a trecut mai multe instituții partenere, între care Poliția Română și Administrația Națională a Penitenciarelor.
După ce Gândul.ro a semnalat legătura, cel puțin ciudată, dintre un infractor dovedit și o instituție de aplicare a legii, Poliția Română a reacționat printr-o poziție oficială.

Cum a reacționat Poliția Română

„Referitor la informațiile apărute în spațiul public, conform cărora un condamnat celebru, închis pentru corupție, s-a asociat cu Poliția Română în campanii pentru prevenirea criminalității, pentru corecta informare a opiniei publice, facem precizarea că Poliția Română nu a avut și nici nu are un protocol încheiat cu persoana respectivă sau cu ONG-ul la care se face referire, care să aibă ca obiect desfășurarea de campanii de prevenire a criminalității sau orice altă activitate din domeniul prevenirii criminalității.

Singurul document existent între Poliția Română și respectivul ONG datează din anul 2018 și are la bază articolul 123 din HG nr. 157/2016, conform căruia:

” Organizațiile nonguvernamentale care desfășoară activități în domeniul drepturilor omului pot vizita centrele de reținere și arest preventiv și pot lua contact cu persoanele private de libertate cu acordul inspectorului general al IGPR exprimat în cadrul protocoalelor de colaborare.

Protocoalele de colaborare se încheie pe baza principiilor transparenței și obiectivității, în scopul îmbunătățirii condițiilor de detenție și a respectării drepturilor deținuților, și cuprinde modalitatea de efectuare a vizitelor, drepturile și obligațiile părților”, a anunțat Poliția Română.

Cine este Ionel Spătaru

La începutul anilor 2000, Ionel Spătaru era vicepreședinte al PDL Brașov și președinte al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor.
Din această poziție, în anul 2011, i-a cerut reprezentantului unei firme nu mai puțin de 300.000 de lei, pentru a revoca o decizie de închidere societății respective.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iulie – octombrie 2011, Ionel Spătaru, ar fi încasat, în mai multe tranșe, suma totală de 70.000 de euro.

În 12 octombrie 2011, după ce administratorul a decis să formuleze un denunț la DNA, președintele Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor a fost reținut imediat după ce a primit, de la acesta, prin intermediul unui fost ofițer SRI, o nouă tranșă în valoare de 10.000 de euro.

În iunie 2012, Spătaru a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, însă în noiembrie 2014 a fost eliberat condiționat, din Penitenciarul Codlea.

Fundația lui Spătaru a primit, cadou, un sediu de la Primăria Brașov

Cu toate că nu mai deține vreo funcție politică, Spătaru a rămas în bune relații cu primarul George Scripcaru, mai ales că primarul face și el obiectul unui dosar separat, deschis în cazul mitei încasate de fostul șef al OPC Brașov. O dovadă a strânsei legături dintre cei doi constă în faptul că fundația condusă de fostul deținut a primit un sediu gratuit din partea Primăriei Brașov, cu toate că nu este o instituție de utilitate publică.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și