Dan Voiculescu a avut o ieșire nervoasă la Curtea de Apel București, unde marți noul complet de judecată de a deliberat la un nou termen al judecării dosarului privatizării frauduloase a Insitutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu este acuzat de procurori de spălare de bani și de folosirea funcției sale într-un partid politic, pentru a obține foloase necuvenite.
Întrebat de reporterul gândul Biro Attila cum explică faptul că a achiziționat cu doar 150.000 de dolari o proprietate a statului care acum valorează 60 de milioane de euro (cât estimează procurorii că este prejudiciul provocat statului de această privatizare frauduloasă), omul de afaceri a declanșat un dialog nervos cu acesta.
Reporter: Dar ați dat 150.000 de dolari pe o proprietate de 60 de milioane de euro.
Dan Voiculescu: Asta-i părerea ta, dragă! Asta-i părerea ta, iubitule!
Reporter: Nu e părerea mea, e a procurorilor.
Dan Voiculescu: Care e greșită total. (întoarce spatele să plece)
Reporter: Dar 150.000 de dolari pe o proprietate de 60 de milioane?
Dan Voiculescu (se întoarce nervos din drum): Auzi, băi, cine ești cu 60 de milioane? Cine a zis? Tu? Ia, vino încoa’ un pic! Tu ai afirmat, nu? Nu vrei să o iei tu, măi? Dă-mi mie 150.000 de dolari mâine, în cont, că eu lucrez numai prin bancă, și ia-o tu, băi!
Reporter: Eu nu sunt oligarh, să iau proprietățile statului…
Dan Voiculescu: Păi la 60 de milioane, cu 150.000… Păi ce, oligarhii iau proprietățile statului? Ce pregătire ai?
Reporter: Jurnalist.
Dan Voiculescu: Jurnalist? Oligarhii iau proprietățile statului? Mai gândește-te un pic, măi…
Dialogul începe la minutul 0.48 al știrii Digi24.
În 26 septembrie 2013, Tribunalul București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanța a constatat că a fost împlinit termenul de prescripție specială și a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracțiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiș, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu și Flavius Adrian Pop au fost condamnați la șase ani de închisoare cu executare. Instanța a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnișoru, instanța a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.
Sentința a fost contestată la Curtea de Apel București, care va da o decizie definitivă în acest dosar.
Dan Voiculescu și alte 12 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.