REACȚIE. Premierul României, despre comisia parlamentară care să ancheteze achizițiile din timpul pandemiei, propusă de PSD: Să se acnheteze toate! Au fost puși în funcție de primari sau președinți de Consilii Județene PSD-iști
Premierul Ludovic Orban a susținut în cursul serii de duminică, 14 iunie, că așteaptă înființarea comisiei care va ancheta anchizițiile făcute în timpul pandemiei de coronavirus în România, însă a precizat că ar trebui anchetate toate achizițiile, inclusiv cele făcute de administrațiile locale și de managerii de spitale.
Ludovic Orban a punctat faptul că ar trebui să fie verificate toate achizițiile făcute în această perioadă în România în sistemul sanitar, făcând referire și la cele aprobate de administrațiile locale și de managerii de spitale, unde, potrivit acestuia, există foarte mulți social-democrați în funcții, potrivit B1TV.
„Curtea de Conturi verifică achizițiile, să le verifice pe toate”
„Sunt și alte aberații ale PSD cum se leagă de achizițiile publice, tunurile care au fost date. Aștept înființarea comisiei parlamentare, dar să se ancheteze toate achizițiile, inclusiv cele făcute de administrațiile locale și de managerii de spitale. Cei mai mulți dintre ei au fost puși în funcție de primari sau președinți de Consilii Județene PSD-iști. Curtea de Conturi verifică achizițiile, să le verifice pe toate. Dacă se achiziționează măști cu 5-6 lei, asta trebuie anchetat, că se cumpără măști cu 1,5 lei”, a punctat premierul.
„A fost o perioadă în care era aproape imposibil să găsești materiale și echipamente de protecție”
De asemenea, acesta a vorbit și despre achiziția și producerea de echipamente în România, explicând situația în care s-a regăsit țara noastră în perioada 1 martie – 10 aprilie.
Despre achiziția / producerea de echipamente: Peste 23 de companii au autorizare pentru a produce măști în România, peste 60 au autorizare pentru a produce combinezoane, peste 160 au autorizare pentru a produce dezinfectanți. A fost o perioadă în care era aproape imposibil să găsești materiale și echipamente de protecție. Aproape toate țările interziseseră exporturile. Cam între 1 martie și 10 aprilie în care a fost o criză gravă. Mulți producători, în condițiile unei cereri care au crescut exponențial, au ales să dea producele unora care plăteau toți banii, prețuri mult mai mari”, a explicat Ludovic Orban.
În plus, acesta a precizat și ce s-a întâmplat după 1 mai, când multe state au achiziționat produse neconforme.
„Pe la începutul lui mai, chinezii au reacreditat toți producătorii de materiale, după scandalurile cu marfa neconformă. Mulți atunci nu mai stăteau să verifice calitatea, că era o cerere imensă. Multe state au luat produse neconforme. Inclusiv în România cred că sunt cazuri în care cei care au achiziționat marfă s-au întreptat împotriva celor de la care au luat”, a punctat premierul României.