REACȚIE. Președintele CCR, după declarațiile lui Orban: Multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă! Măsurile care vizează restrângerea unor drepturi se iau prin lege

REACȚIE. Președintele CCR, după declarațiile lui Orban: Multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă! Măsurile care vizează restrângerea unor drepturi se iau prin lege
Președintele CCR, după declarațiile lui Orban: Multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă! Măsurile care vizează restrângerea unor drepturi se iau prin lege / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 05/07/2020, 11:46
Actualizat: 05/07/2020, 11:48

Președintele Curții Constituționale Valer Dorneanu susține că măsurile pentru protejarea sănătății trebuiau luate, dar în cadru legal, conform Constituției. De asemenea, acesta precizează că restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege.

„Regret foarte mult că multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greșeli evidente”, punctează Valer Dorneanu referitor la declarațiile premierului Ludovic Orban, potrivit Digi24.

Valer Dorneanu reacționează la declarațiile premierului: Restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege

„Suntem conștienți de gravitatea maladiei, suntem de acord că trebuie luate cele mai sigure și severe măsuri, dreptul la sănătate e un drept fundamental, dar toate acestea trebuie luate într-un cadru legal. În cazul ăsta există justificare medicală, dar trebuie luate măsuri în concordanță cu prevederile Constituției. Respectarea Constituției e obligatorie. Măsurile care vizează restrângerea unor drepturi se iau prin lege, restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege. Există condițiile, dar măsura trebuie luată prin lege. Regret foarte mult că multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greșeli evidente”, explică Valer Dorneanu.

„Îl respect pe premier, știu ce presiune e pe capul lui, s-a străduit să ia măsuri…”

De asemenea, acesta explică decizia Curții Constituționale a României potrivit căreia internarea şi carantinarea obligatorie a pacienţilor Covid-19, prin ordin de ministru, sunt neconstituţionale.

„Am declarat mai multe acte normative neconstituționale pentru că lipsea avizul CSM, al CES, al Consiliului Legislativ. De ce sunt instituite prin Constituție aceste autorități? La Consiliul Legislativ se cere avizul după ce s-a adoptat legea, la CSM nu se cere deloc, la CES verificați la câte s-a cerut avizul și pentru toate astea e de vină CCR, și mai nou, Avocatul Poporului. Apropos de criticile la care suntem supuși în permanență – fie înainte de decizia pe care trebuie să o pronunțăm ca să luăm aminte, și cu atât mai mult după. În care din țările europene, prim-ministrul sau o altă autoritate desființează pur și simplu CCR? Îl respect pe premier, știu ce presiune e pe capul lui, s-a străduit să ia măsuri cu sfaturile unor oameni foarte competenți medical, dar de ce nu a luat aceste măsuri legal?”, mai precizează președintele CCR.

„Pentru internare obligatorie avem reglementări doar în domeniul penal”

„Nu trebuia să dea în competența ministrului Sănătății măsuri de genul restrângerii unor drepturi. Deocamdată, pentru internare obligatorie avem reglementări doar în domeniul penal, pentru sanitar nu. Nu pot să le spun cetățenilor cum le-au spus alții – nu respectați decizia! Sfatul e să respecte legea și hotărârile judecătorești”, declară Valer Dorneanu.

Reacția lui Orban la decizia-bombă a CCR privind carantina. „Trebuie să fim pregătiți cu orice modificare legislativă se impune”

Premierul Ludovic Orban a reacționat, în debutul şedinţei de guvern de pe 25 iunie, spunând că trebuie apărat cadrul legal pentru protejarea cetățenilor împotriva coronavirusului: „Trebuie să fim pregătiţi cu orice modificare a legislaţiei care se impune, în cazul în care sunt afectate articole care ne creează cadrul legal pentru dispozitivul de apărare a cetăţenilor împotriva COVID”.

Ludovic Orban l-a întrebat pe prim-ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, dacă se confirmă informaţiile potrivit cărora nu ar exista temei pentru carantină şi izolare. „Domnule ministru Predoiu, voiam să vă cer un punct de vedere legat de decizia de astăzi a Curţii Constituţionale privitoare la carantină, izolare, pentru că au apărut speculaţii legate de faptul că nu ar exista temei pentru carantină şi izolare. Mie nu mi s-a părut că a existat o astfel de decizie”, a declarat Orban.

„În primul rând, trebuie să vedem decizia în ansamblul său şi motivarea şi după aceea, evident, trebuie să stabilim un mod de reacţie faţă de această decizie, care prin forţa legii va deveni obligatorie odată publicată în Monitorul Oficial. Până la publicarea în Monitorul Oficial, vorbim doar de o informaţie de presă”, a spus Cătălin Predoiu.

Nelu Tătaru: A fost creat un grup de lucru care va pune în concordanță criteriile CCR privind carantina: Activităţile de izolare la domiciliu şi de internare sunt limitate

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat în cursul zilei de vineri, 3 iulie, că a fost creat un grup de lucru care va pune în concordanță criteriile CCR privind carantinarea și izolarea. De asemenea, ministrul a spus că se așteaptă ca numărul de cazuri să crească.

Motivarea CCR spune ca ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui să defineasca internarea, carantina. S-a creat un grup de lucru care va pune în concordanță criteriile CCR”, a spus Nelu Tătaru.

Zeci de persoane internate în centrul de carantină din București au plecat acasă, după motivarea deciziei CCR

Un număr de 65 de persoane dintre cele aproape 100 internate în centrul de carantină al Primăriei Capitalei au plecat acasă la cerere, a anunțat sâmbătă, 4 iulie, viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Toți cei 65 ajunseseră în carantină pentru că au încălcat regula izolării la domiciliu. În centru au mai rămas 30 de persoane, printre care membrii lotului de Haltere, cetățeni americani, olandezi, dar și câțiva emigranți ilegali.

Autoritățile nu mai au suport pentru impunerea izolării la domiciliu, a carantinei și nici nu mai pot ține pacienți Covid internați în spital împotriva voinței lor, după motivarea deciziei CCR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Monica Tatoiu a ajuns la o pensie de procuror. Recalcularea i-a adus mai mulți bani...
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?