Reacții în lanț în mediul online după ce Clotilde Armand a anunțat că imaginile cu saci sunt de la procesul de numărare a voturilor

Publicat: 01 10. 2020, 14:10
Actualizat: 01 10. 2020, 20:38

This browser does not support the video element.

Scandalul momentului în ceea ce privește numărarea voturilor pentru candidații la Primăria Sectorului 1, în contextul alegerilor locale din România, a stârnit un șir de reacții pozitive și negative pe social media, după ce în spațiul public au apărut imagini video cu presupuşi saci cu voturi, iar europarlamentarul Clotilde Armand a explicat respectivele imagini

Cele mai multe comentarii au fost adresate primei postări a europarlamentarului, după imaginile difuzate, care au strâns 4.7K de comentarii. Astfel, în miez de noapte, internauții au criticat sau au sprijinit declaratiile doamnei Clotilde:

„Acele imagini sunt de la procesul de numărare și persoanele sunt observatori care asistau numărarea. Apoi, orice candidat are dreptul să urmărească procesul de votare și numărare al votului pe toată perioada procesului electoral. Așa spune legea”, sustine Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.

Un internaut întreabă dacă ora respectivă este cea potrivită, iar în cazul unei astfel de situații ar fi trebuit să participe toate partidele politice.

„Nu înțeleg, se renumărau voturi la ora 0:48 dimineața ? Și de ce asistă doar membri USR la acest proces ? Acea persoana baga mana într-un sac și scoate niște documente, deci îl desigileaza pana sa plece cu el din încăpere”.

Un alt internaut susține că justitia va face lumina în acest scandal electoral.

„O să se facă anchetă, iar dacă justiția mai există în România, o să vedem cine a fraudat alegerile la Sectorul1”.

O altă persoană care își aduce aportul la declarația online a candidatului la Primăria Sectorului 1 compară România cu America de Sud, în cazul în care imaginile ar fi reale.

„Dacă imaginile sunt adevărate, și par sa fie chiar reale… Este incredibil, mai rău ca în America de Sud…”

O altă persoană care se pare că are experiență în desfășurarea procesului electoral și spune că voturile se numără în secția de vot unde se întocmește PV-ul, iar sacii se numără în anumite situații. O altă întrebare adresată este cea legată de trimirea presedintiilor de sectoare cu ștampila de control și de vot acasă.

„Doamna Clotilde, cu tot respectul, ce proces de numărare este la BES/BEJ?
Vă spun eu, din experiența de vreo câteva (destule) alegeri, inclusiv aceste locale:
– voturile se numără în secția de vot unde se întocmește PV-ul;
– la BES/BEJ, sacii ajung sigilați și nu se renumără decât în situația în care există neconcordanță între PV și sistemul informatic. La renumărare participă președintele secției, locțiitorul și operatorul de tabletă. Renumărarea se face treptat, pentru a nu amesteca sacii între ei.
OK. Am lămurit asta.
Întrebarea este următoarea: ce căutau acei oameni (nu contează ce sunt, că PSD, că Usr, că Mafia) sustrangând sacii nesigilati?
Dar de faptul ca BES1 este incompetent nu spuneți nimic? Acolo oamenii nu au știut de ei, sunt depășiți. Sau au vrut să fie depășiți.
Cum sa trimită președinții cu stampila de control și cu stampilele de vot acasă, în noaptea de 27?”
Marcel Ciolacu vrea anularea alegerilor pe București, acuzând că USR-PLus le-ar fi fraudat. De partea cealaltă, primarul ales al Sectorului 1, Clotilde Armand, a spus ca „niciodată nu e prea târziu” pentru arestarea Gabrielei Firea și a lui Dan Tudorache.

Clotilde Armand a sesizat CNA pentru fake-news

Față de acuzele PSD, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că imaginile cu presupusa fraudă la sacii de voturi sunt un fake-news și spune că a făcut plângere la CNA. Vrea și ea arestări, dar pentru Tudorache și Firea.

Jandarmeria: „Incăperea unde se află voturile este sigilată

În urma scandalului cu presupusele Imagini, Jandarmeria București a explicat, miercuri seară, că încăperea în care se aflau sacii cu voturi era sigilată, iar în exteriorul clădirii mai multe persoane se filmau reciproc și provocau scandal.

Jandarmeria a precizat că are în atribuții paza clădirii, sigilarea și desigilarea camerei.

Poliția și Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început verificări.