Prima pagină » Știri » Reacții la BUGET 2020 | Cîțu: E fals că bugetul Ministerului Educației a fost tăiat / USR: Deputații au admis ca bugetul anual pentru medicamente să fie indexat cu rata inflației / Costache: Bugetul pentru Ministerul Sănătății are o cotă mai mică decât cel al CNAS

Reacții la BUGET 2020 | Cîțu: E fals că bugetul Ministerului Educației a fost tăiat / USR: Deputații au admis ca bugetul anual pentru medicamente să fie indexat cu rata inflației / Costache: Bugetul pentru Ministerul Sănătății are o cotă mai mică decât cel al CNAS

Reacții la BUGET 2020 | Cîțu: E fals că bugetul Ministerului Educației a fost tăiat / USR: Deputații au admis ca bugetul anual pentru medicamente să fie indexat cu rata inflației / Costache: Bugetul pentru Ministerul Sănătății are o cotă mai mică decât cel al CNAS
Ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat, în contextul în care Ministerul Educației a primit o alocare bugetară mai mică decât în mod normal, că lucrurile trebuie privite integrat, în sensul în care trebuie analizat și ce anume va primi ministerul prin fonduri europene.

Victor Costache: Bugetul pentru Ministerul Sănătății are o cotă mai mică decât cel al CNAS

Ministrul Victor Costache a anunțat că în bugetul pentru sănătate sunt alocați mai mulți bani pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate decât pentru Ministerul Sănătății, pentru a evita ca unele programe să fie, din nou, subfinanțate.

Citește continuarea…

Costache: Mărirea salariilor nu a fost soluția care să aducă medicii înapoi. Să lucrăm la condiții

Victor Costache a subliniat că o creștere a salariilor nu a încurajat medicii să se întoarcă în țară, ceea ce înseamnă că trebuie îmbunătățite și condițiile din spitale atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienți.

Citește continuarea…

Cîțu: E fals că bugetul Ministerului Educației a fost tăiat. El a crescut cu un miliard de lei

Florin Cîțu a declarat că este falsă informația potrivit căreia a fost tăiat din bugetul pentru Educație. Ministrul de Finanțe a precizat că suma alocată pentru 2020 este cu un miliard de lei mai mare, comparativ cu anul în curs.

„Voi urmări lunar la fiecare minister care va fi execuția, în funcție de execuția bugetară vom vedea și rectificarea bugetară. Și că tot suntem la bani, am văzut că există în spațiul public o informație despre Ministerul Educației, știre falsă, că și acolo ar fi fost tăiat bugetul. La Ministerul Educației, bugetul este cu un miliard mai mare. Și cel cu cercetarea, pentru că știți că Ministerul Educației este împreună cu cercetarea, și acel buget crește. Nu există, la educație și sănătate nu sunt bugete mai mici”, a afirmat Florin Cîțu, marți, la Digi 24.

Ministrul Educației Monica Anisie a afirmat, marți, că instituția a primit mai puțini bani pentru investiții de la buget, dar că lucrurile trebuie privite integrat și că prioritățile sale rămân în aceste condiții cele pe care și le-a asumat încă de la începutul mandatului.

Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2020 este de 32,8 miliarde de lei, mai mare cu 2,5% față de execuția din 2019 (29,4 miliarde de lei).

USR: Deputații au admis ca bugetul anual pentru medicamente să fie indexat cu rata inflației

 Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a adoptat, marți, un raport de adoptare pentru proiectul de lege care reduce taxa de clawback pentru medicamentele generice. Un amendament al deputaților USR, admis în Comisie, prevede indexarea bugetului anual pentru medicamente cu rata inflației.
Propunerea legislativă modifică și completează OUG 77/2011 privind stabilirea unei contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății.

„Amendamentul a fost depus la o lege pentru reducerea taxei de clawback pentru medicamentele generice, adică acele medicamente ce reproduc moleculele inovative și pot fi fabricate de orice companie, inclusiv din România, după expirarea patentului deținut de compania care a inventat medicamentul”, se arată într-un comunicat USR.

Amendamentul propus de deputatul USR Cosette Chichirău prevede indexarea bugetului anual pentru medicamente cu rata inflației.

„În prezent taxa pentru medicamentele inovative și cele generice este identică, iar industria medicamentelor generice a cerut o diferențiere pe care și USR a prevăzut-o în programul de guvernare pentru Sănătate. Deputații USR din Comisia Buget Finanțe Cosette Chichirău și Claudiu Năsui au susținut reducerea taxei de clawback pentru medicamente generice care ajută și pacienții, ce vor beneficia de medicamente mai ieftine, și industria farmaceutică din România, inclusiv Antibiotice Iași, în condițiile în care primii cinci cei mai mari producători locali de medicamente, după cifra de afaceri, reprezintă doar 12,5% din vânzările totale de medicamente din România”, se mai arată în comunicat.

Camera Deputaților este forul legislativ decizional în acest caz.

Știre inițială

Ministrul Educației a declarat, marți, în cadrul unei declarații de presă, în condițiile în care Ministerul Educației a primit mai puțini bani pentru investiții de la buget, că lucrurile trebuie privite integrat și că prioritățile sale rămân în aceste condiții cele pe care și le-a asumat încă de la începutul mandatului.

„Vorbim despre o alocare bugetară care a fost publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor, vom face o analiză la nivelul Ministerului Educației, trebuie să privim integrat și ceea ce vom primi prin fonduri europene și după aceea vă putem răspunde. (…) Bineînțeles că primează (Educația, n.r) și întotdeauna am spus că educația și România educată nu se poate face fără să avem și o alocare bugetară corespunzîtoare, dar trebuie să privim integrat lucrurile și să ne concentrăm și asupra a ceea ce avem de făcut în viitor. Vorbim despre investițiile pe care le vom realiza în Educație și vom transmite un punct de vedere după ce se finalizează bugetul, nu înainte, deocamdată e în dezbatere publică”, a spus ministrul Educației.

Anisie a menționat că prioritățile sale rămân aceleași pe care și le-a asumat încă de la preluarea mandatului, în ciuda faptului că bugetul alocat a fost diminuat.

„Așa cum am spus încă de la preluarea mandatului există priorități și anume, generalizarea programului masa caldă, realizarea integrată a acestui program cu Școala după școală și nu în ultimul rând, o altă prioritate a mandatului meu este masteratul didactic”, a conchis aceasta.

Totodată, ministrul Educației a precizat și faptul că, marți, împreună cu reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor (CNE) au fost prezenți la Ministerul Finanțelor unde a fost discutată problema burselor școlare și sociale.

„Am fost împreună cu reprezentanții CNE, pentru că eu susțin ceea ce ei își doresc pentru o educație de calitate, am fost acolo să-i sprijin pentru a obține burse pentru elevi, noi în bugetul ministerului am prevăzut sumele necesare pentru a acoperi bursele sociale, însă există niște probleme și niște solicitări ale elevilor n legătură cu bursele de performanță și bursele de merit, precum și cele de studiu, după cum bine știți, ele sunt alocate din bugetele administrației publice locale”, spune ministrul.

Sursă FOTO: Monica Anisie  / Facebook

 

Autor

Citește și