Prima pagină » Știri » REACȚIILE ambasadelor după ce deputații au respins urmărirea penală a lui Ponta: „Evoluțiile recente pun în lumină problemele mai largi legate de atitudinile față de justiție și corupție”

REACȚIILE ambasadelor după ce deputații au respins urmărirea penală a lui Ponta: „Evoluțiile recente pun în lumină problemele mai largi legate de atitudinile față de justiție și corupție”

Ambasada Olandei la București transmite, marți, în urma votului din Camera Deputaților, că Olanda crede cu tărie că toți oamenii sunt egali în fața legii, apreciind că "evoluțiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile față de justiție și corupție din România".

 Ambasada SUA la București susține că „orice acuzații de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin și fără interferențe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor”.

„Așa cum am spus anterior, nu comentăm cazuri individuale. Orice acuzații de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin și fără interferențe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor. Instituțiile judiciare și cele ale statului de drept trebuie să își poată desfășura activitatea complet independent și trebuie să se respecte întru totul atât legislația românească, cât și principiul unui proces echitabil”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marți, de Ambasada SUA.

Marea Britanie: „David Cameron a atras atenția asupra corupției ca amenințare la adresa prosperității și securității statelor”

Într-o reacție după votul în cazul Ponta, Ambasada Marii Britanii la București susține că Guvernul din Regat „recunoaște importanța luptei împotriva corupției în România și necesitatea ca instituțiile sistemului judiciar să poată acționa cu imparțialitate și în spiritul unei independențe depline”. 

„Acest principiu este de altfel menționat și în rapoartele Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției, documente ce subliniază rolul important al Parlamentului în acest efort conjugat. Înainte de Summitul G7 din Germania, Prim-Ministrul britanic David Cameron a atras atenția asupra corupției ca amenințare la adresa prosperității și securității statelor, oriunde în lume. Premierul Cameron a anunțat că Marea Britanie va coordona o agendă anticorupție pe parcursul anului următor, culminând cu un summit dedicat luptei împotriva corupției găzduit la Londra în 2016. Ambasada Marii Britanii nu comentează cazurile individuale, iar situațiile care vizează Guvernul României reprezintă un subiect ce trebuie gestionat de cetățenii României”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Marii Britanii la București.

Olanda: „Evoluțiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile față de justitie și corupție din Romania”

La rândul său, Ambasada Olandei la București a transmis votului din Camera Deputaților, că Olanda crede cu tărie că toți oamenii sunt egali în fața legii, apreciind că „evoluțiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile față de justiție și corupție din România”.

„După cum am mai declarat, Olanda crede cu tărie că toți oamenii sunt egali în fața legii. Evoluțiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile față de justitie și corupție din Romania. Această preocupare a fost evidențiată în prima parte a anului prin raportul MCV al Comisiei Europene. Dăm o importanță foarte mare recomandărilor din raportul MCV. Avem încredere că România și toate instituțiile sale le iau în considerare”, transmite Ambasada Olandei într-un comunicat de presă, mesajul fiind, postat, de altfel, și pe pagina de Facebook a ambasadei.

Camera deputaților a respins marți cu 231 de voturi cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta, acuzat de conflit de interese.

În urma votului din plenul Camerei Deputaților, președintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia premierului Victor Ponta.

Într-o declarație transmisă de Administrația Prezidențială la scurt timp de la votul din Camera Deputaților, președintele Klaus Iohannis spune că Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție și că regretă că astăzi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar și s-a transformat într-un scut de protecție pentru Victor Ponta.

„Îmi mențin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție. Regret faptul că astăzi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecție pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale. Este o dovadă de maximă iresponsabilitate și de sfidare la adresa cetățenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiția să-și facă datoria, sunt dispuși să distrugă instituția Parlamentului, așa cum ar trebui ea să funcționeze într-un stat de drept și să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană”, spune Klaus Iohannis, într-o declarație transmisă de Administrația Prezidențială la scurt timp de la votul din Camera Deputaților, care a menținut raportul Comisiei Juridice, de respingere a începerii urmării penale a premierului Ponta și pentru infracțiunea de conflict de interese.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese.