Ministerul Sănătăţii transmite că persoanele care urmează să se imunizeze pot să mănânce sau să consume lichide înainte de vaccinare, dar este preferabil să se evite consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantităţi mari, cu 48 de ore înainte de administrarea vaccinului.
Ministerul Sănătăţii spune că „deși nu există studii care să arate cum alcoolul interacționează cu vaccinul anti-COVID-19, alcoolul slăbește sistemul imunitar, în special când e consumat excesiv.
O serie de medici intervievați de Libertatea au vorbit despre ceea ce putem sau nu să facem înainte și după vaccinare.
„Dormiți bine în noaptea dinaintea vaccinării. Un somn odihnitor și liniștit ajută sistemul imunitar.
Nu este recomandat să luați paracetamol sau ibuprofen înainte de vaccinare pentru prevenirea eventualelor efecte adverse ale vaccinului.
Pacienții care iau paracetamol sau ibuprofen pentru boli preexistente nu trebuie să întrerupă tratamentul înainte de vaccinare”.
„Puteți să mâncați și să beți apă după ce v-ați vaccinat.
Deși nu este contraindicat, pentru o eficiență cât mai mare a vaccinului, se recomandă să evitați consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități excesive, timp de două săptămâni de la vaccinare.”
„În cazul în care vă doare brațul în care vi s-a administrat vaccinul, aplicați un prosop curat, umezit în apă rece pe zona injectării. De asemenea, efectuarea de exerciții cu brațul ajută la ameliorarea durerii.
Dacă aveți stare febrilă, beți multe lichide.
Puteți lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala apariție a unei stări febrile și / sau dureri de cap.
Contactați doctorul dacă efectele adverse nu dispar în câteva zile.”
Pot să mă întorc la lucru după ce m-am vaccinat?
„Da, după vaccinare vă puteți întoarce la lucru atâta timp cât vă simțiți bine. Dacă vă doare tare brațul în care vi s-a făcut injecția, puteți întâmpina dificultăți în ridicarea obiectelor grele. Dacă vă simțiți foarte obosit, este recomandat să evitați să conduceți. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului”, mai spune Ministerul Sănătăţii. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 a răspuns la cele mai frecvente 10 întrebări despre vaccinare. De asemenea, autorităţile au răspuns şi la întrebări, precum ”se pot vaccina persoanele cu diabet sau boli autoimune?”, ”unde putem raporta reacțiile adverse” sau ”este vaccinarea anti-COVID obligatorie în România?”.