Potrivit ghidului întocmit de specialiștii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), odată cu mutarea într-o casă nouă ori la prima zugrăvire sau reamenajare, așezarea mobilierului trebuie gândită în așa fel încât spațiile să nu fie aglomerate cu piese de mobilier instabile în vecinătatea locurilor în care membrii familiei petrec cea mai mare parte din timp.
Aparatele casnice de mari dimensiuni trebuie fixate bine, pentru ca, în cazul în care acestea se deplasează, să nu se rupă racordurile.
În locuință este necesar să existe cel puțin un stingător de incendiu, care să fie depozitat într-un loc cunoscut și accesibil în orice moment.
Pompierii recomandă locatarilor să aibă în casă și o trusă de scule adecvată pentru deblocări, iar în biroul asociației de proprietari să existe unelte pentru intervenții la rețelele de gaze și apă sau pentru deblocări ușoare.
În același timp, oamenii sunt sfătuiți să aibă în casă rezerve de alimente uscate și de conserve, apă de băut, o trusă de prim ajutor cu medicamente, pansamente, lanterne, un aparat de radio și baterii de schimb, un fluier și telefon mobil.
Reprezentanții IGSU atrag atenția că seismele puternice de adâncime intermediară din zona Vrancea pot avea, de regulă, durate mai mari și pot produce oscilații mai ample la unele clădiri, astfel încât să creeze stări de tipul răului de mare sau dezechilibru.
Deși mobilierul începe să se miște și se aud diverse zgomote ciudate, oamenii nu trebuie să se lase copleșiți, ci să își propună să nu intre în panică. În astfel de momente, populația trebuie să râmână în locuințe, departe de ferestrele care se pot sparge și pot produce accidente, și să se adăpostească sub o grindă, un toc de ușă solid sub un birou sau o masă suficient de rezistente.
În cazul în care ieșirile sunt blocate, „deși timpul pare nesfârșit, corpul uman își mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o perioadă critică. În acest mod se explică rezistența de sute de ore în condiții de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile”, potrivit IGSU.
În cazul în care sunt surprinși pe stradă, oamenii trebuie să caute locuri deschise și, totodată, să își calmeze familia sau alte persoane aflate în panică, în special copiii.
De asemenea, în timpul cutremurului, animalele de casă sau de curte pot deveni neliniștite și chiar agresive, de aceea este recomandabil ca acestea să fie eliberate într-o curte închisă, din care să nu poate ieși.
În fiecare an, se fac simulări de producere a unui cutremur, stabilindu-se astfel modul de răspuns integrat al tuturor structurilor cu atribuții în domeniu, potrivit IGSU.
Reprezentanții IGSU mai spun că este o mare diferență în prezent față de 1977 în ce privește gestionarea unei eventuale catastrofe, generată de un seism, pentru că tehnicile de intervenție au capacitate de răspuns crescută față de 1977 și există o evidență a clădirilor cu grad ridicat de risc, ceea ce permite intervenția rapidă și precisă în astfel de situații.