Cum trebuie să reacționeze un copil care s-a rătăcit sau ce nu trebuie să facă cei care petrec Revelionul la manifestări publice sunt doar câteva dintre recomandările pe care Poliția Română le-a transmis, duminică, celor care nu petrec sfârșitul de an acasă:
– Aveți grijă de bunurile pe care le aveți asupra dumneavoastră când vă aflați în mulțime!
– Fiți prudenți în relațiile cu persoanele cunoscute întâmplător! Nu legați prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant!
– Nu acceptați băutură, țigări sau alimente de la persoane necunoscute sau despre care aveți puține informații ori pe care le-ați întâlnit de puțin timp!
– Nu răspundeți la provocări cu violență și încercați să evitați conflictele!
– Nu consumați alcool în exces ori substanțe interzise și nu vă lăsați angrenați în dispute verbale care pot degenera!
– Nu participați la jocurile de noroc clandestine, organizate de persoane care profită de naivitatea celor tentați de câștiguri facile și sesizați, de îndată, polițiștii!
– Dacă vă deplasați cu mașina în zone în care se organizează manifestări publice, respectați indicațiile polițiștilor rutieri, lăsați vehiculele în parcări sau, pe timpul nopții, în zone iluminate. Nu păstrați în autoturisme, la vedere, bunuri de valoare!
– Înainte de a porni într-o călătorie mai lungă cu autoturismul, verificați starea acestuia, stabiliți cu exactitate traseul și asigurați-vă că aveți documentele obligatorii la dumneavoastră!
– Nu porniți obosiți la drum, folosiți centura de siguranță și, când e cazul, scaunul pentru copii! Țineți în mașină vestă și triunghiuri reflectorizante, extinctor și trusă de prim-ajutor!
– Atunci când vă însoțesc copiii, nu îi lăsați nesupravegheați, învățați-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră și că trebuie să spună întotdeauna unde și cu cine pleacă!
– Învățați-i pe cei mici cum să reacționeze în situația în care se rătăcesc, asigurați-vă că aceștia cunosc numele complet al părinților, numărul de telefon, precum și adresa acestora!
În același timp, poliția română îți spune cum să te ferești de hoțidacă pleci de acasă de Anul Nou:
– Când lipsești de acasă, nu lăsa ferestrele deschise;
– Fă-ți o listă de control cu toate măsurile de siguranță posibile și verifică-le înainte de plecarea în vacanță;
– Evită să vorbești despre plecarea în concediu atât în fața necunoscuților, cât și pe rețelele sociale;
– În cazul în care lipsești o perioadă mai lungă de timp, roagă-ți prietenii sau vecinii să treacă pe la tine, să ridice corespondența;
– Montează la vedere plăcuțe de atenționare cu privire la existența unui sistem de securitate;
– Nu permite accesul în locuință și nu da informații despre tine, bunurile pe care le deții ori despre vecini persoanelor străine care pretind că reprezintă diverse instituții, dar care nu prezintă actul de identitate și legitimația de serviciu;
– Evită să depozitezi în curtea casei, la vedere, ambalajele unor obiecte de valoare.
Foto: Hepta/ Poliția Română/ Facebook