Reconstituirea sinuciderilor, crimelor și violurilor ar putea fi interzisă în programele de știri
De asemenea, televiziunile nu vor mai putea difuza programe care conțin violență de orice fel, limbaj injurios sau comportament obscen în afara intervalului bine stabilit, indiferent că există un contract între radiodifuzori și alți producărori, persoane fizice sau juridice. Totodată, astfel de programe vor putea fi difuzate după miezul nopții și nu începând cu ora 23:00, cum este precizat în prezent în Cod.
Demersul lui Jucan vine după ce, în ședința de marți a CNA, ediția din 24 septembrie a emisiunii „Un show păcătos”, care a difuzat în direct agresiunile fizice ale lui Nicolae Guță la adresa iubitei sale, nu a fost sancționată în niciun fel.
Amintind că protecția superioară a minorului și demnitatea umană ar trebui să fie elemente de normalitate în cadrul programelor transmise de televiziuni și că rolul CNA este acela de „garant al interesului publicului”, dar și de unic reglementator în domeniul audiovizual, Valentin Jucan propune modificarea a două articole din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, 18 și 24.
Prima modificare a articolului 18 vizează intervalul orar în care nu pot fi difuzate programe care conțin violență fizică, psihică sau de limbaj, scene de sex, limbaj injurios și comportament obscen, persoane în ipostaze degradante, violență domestică, inclusiv reprezentarea și reconstituirea actului violului, suicidului sau omorului în emisiunile de știri, lupte nereglementate de federații sportive, naționale sau internaționale. În prezent, intervalul este cuprins între 6:00 și 23:00, dar ar urma să fie lărgit până la ora 00:00. De asemenea, până acum în actul normativ nu era făcută referire la violență domestică, inclusiv reprezentarea și reconstituirea actului violului, suicidului sau omorului.
„Nu vor fi interzise discuțiile, dezbaterile, dar nu se vor mai putea face reconstituiri. La ce ajută pe cineva așa ceva?”, a comentat Jucan.
O altă modificare prevede că existența contractelor între radiodifuzori și alți producărori, persoane fizice sau juridice, nu exonerează posturile de televiziune și radio de la respectarea prevederilor Legii audiovizualului și Codului de reglementare a conținutului audiovizual.
Excepțiile de la regulă o reprezintă fimele artistice, serialele și documentarele.
O altă modicicare vizează Articolul 24, referitor la programele însoțite de avertismentul „15″, ar urma să fie modificat tot din punctul de vedere al intervalului orar în care pot fi difuzate astfel de producții, respectiv transmiterea lor să înceapă de la ora 00:00 și nu de la ora 23:00 cum se întâmplă în prezent.
„Măsurile vin să ajute membrii CNA în luarea unor măsuri. Nimic nu poate fi interpretat ca cenzură”, a spus Jucan, adăugând că în România nu funcționează autoreglementarea în domeniul audio-vizual, așa cum se întâmplă în alte țări. (Maria Bîrnaure)