Rectificarea bugetară se discută în CSAT, la două săptămâni de la cererea Guvernului. Teodorovici: E nevoie de consens, dar nu e obligatoriu

Publicat: 04/09/2018, 12:07

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat referitor la decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind rectificarea bugetară, că este nevoie de consens, dar nu este obligatoriu.

„Deciziile se iau pe bază de consens, dar momentul rectificării nu poate fi condiționat de un aviz pozitiv din partea CSAT. Sunt convins că, la discuția de astăzi de la CSAT, lucrurile se vor clarifica și cine mai are nevoie de argumente în plus le vom oferi acolo, că de asta ne întâlnim. Va un consens pe bugetele structurilor care sunt membre în CSAT”, a spus Teodorovici, înainte să intre la Comisiei de Buget – Finanțe a Camerei Deputaților.

Dacă decizia CSAT va fi blocată, în vreun fel, rectificarea va fi adoptată oricum, a subliniat oficialul MFP. „Categoric da”, a spus Teodorovici, întrebat despre o eventuală blocare a rectificării bugetare de decizia CSAT.

În plus, la rectificare urmează să se discute și să fie incluse în buget sumele aferente pentru despăgubirile care le vor fi plătite fermierilor afectați de pesta porcină.

Rectificarea bugetară se va discuta, marți la ora 13, în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării care are înscrisă pe ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

Rectificarea bugetară se va discuta la ora 13:00, în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării care are înscrisă pe ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

Președintele Klaus Iohannis a decis convocarea CSAT pentru marți, ora 13, iar administrația prezidențială a anunțat că pe ordinea de zi sunt discuții legate de rectificarea bugetară. Asta la la o zi după ce Guvernul a cerut convocarea în regim de urgență a ședinței CSAT în vederea avizării rectificării bugetare.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că va prezenta, marți, în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), o variantă diferită a rectificării bugetare, cu alocări suplimentare pentru SIE, SPP și STS, dar care vor rămâne pe minus la rectificare.

Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne vor rămâne cu aceleași sume, precum cele prevăzute în rectificarea prezentată la 3 august, conform precizărilor făcute de ministrul Finanțelor. În plus, la Serviciul Român de Informații rămâne tăierea de 113 milioane de lei.

La Administrația Prezidențială a rămas diminuarea de peste 11 milioane lei a bugetului iar la Serviciul de Informații Externe „per ansamblu, structura rămâne cu un minus de 2,8 milioane de lei. La fel, Serviciul de Pază și Protecție are o modificare pozitivă, de plus 7,6 milioane lei, dar pe ansamblu rămâne cu minus de 15 milioane lei. Ultima structură, Serviciul de Telecomunicații Speciale, a fost o influență pozitivă de 2 milioane de lei la bunuri și servicii, în vederea derulării unor achiziții la fel în vederea preluării președinției Consiliului Uniunii Europene, dar pe ansamblu, structura rămâne cu un minus de 14,1 milioane lei”, a declarat Eugen Teodorovici.

În 21 august, Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării transmitea că a inițiat procedurile pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului, referitoare la rectificarea bugetului de stat al acestor instituții, cu acordul individual al membrilor Consiliului, notificând în acest sens și Ministerul Finanțelor Publice.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat în deschiderea ședinței de Guvern din 23 august că Guvernul a cerut convocarea de urgență a ședinței CSAT pentru a putea adopta rectificarea bugetară, deoarece președintele Klaus Iohannis „nu a găsit deschiderea sau poate nu a avut timp” să facă acest lucru.

Rectificarea bugetară nu poate fi adoptată de Executiv fără avizul CSAT pentru bugetele instituțiilor care au atribuții în domeniul securității naționale.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale