Recursul judecătoarelor Dinu și Costache la decizia de arestare se judecă astăzi la instanța supremă

Publicat: 20 03. 2013, 13:27
Actualizat: 01 02. 2019, 22:40

Instanța supremă judecă miercuri recursul judecătoarelor Viorica Dinu și Antonela Costache la decizia de arestare preventivă dispusă de Curtea de Apel București în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită pentru soluții în mai multe dosare, printre care și cel al lui Dinel Nuțu (fost Staicu).

Curtea de Apel București a dispus în 15 martie emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Viorica Dinu și Antonela Costache, suspendate din funcția de judecător la Tribunalul București, avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan și Marius Neagu.

Instanța a mai dispus cercetarea în libertate a lui Marian Catrin, acesta având interdicție de a părăsi țara.

Decizia Curții de Apel București a fost contestată atât de cei șase arestați, cât și de procurorii anticorupție, în cazul lui Marian Catrin, instanța supremă urmând să judece miercuri, 20 martie, recursurile formulate în această cauză.

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut marți Inspecției Judiciare să verifice dacă au fost respectate dispozițiile legale la repartizarea aleatorie a cauzelor în cadrul Tribunalului București, existând suspiciuni de manipulare a sistemului de repartizare a dosarelor.

În sesizarea trimisă Inspecției Judiciare, președintele și vicepreședintele CSM, Oana Schmidt Hăineală și Adrian Bordea, cer să fie făcute verificări prealabile în cazul unor posibile încălcări ale îndatoririlor de serviciu ce pot constitui abateri disciplinare, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție au demarat cercetări în cazul judecătoarelor Viorica Dinu și Antonela Costache, a grefierului arhivar Sorin Vasilescu, de la Tribunalul București, a unor avocați și altor persoane, pentru luare și dare de mită.

Judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache, avocata Ileana Răducan, din Baroul Dolj, Marian Vasile, Marian Catrin, Angela Cîrlan și Marius Neagu au fost reținuți de procurorii DNA în noaptea de 13 spre 14 martie, după percheziții și audieri care au durat mai multe ore.

Potrivit DNA, în același dosar sunt cercetați Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul București, Daniel Petre, avocat în Baroul București, și soția acestuia, Daniela Petre, pentru care procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi țara pe un termen de 30 de zile, precum și fratele lui Dinel Nuțu (fost Staicu), Marian Staicu.

Judecătoarele Dinu și Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuțu și pentru a interveni și în alte dosare.

Potrivit DNA, Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată, și luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracțiunea de trafic de influență, luare de mită și trafic de influență.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviințat miercuri solicitarea DNA de percheziție corporală și domiciliară, reținere și arestare preventivă a celor două judecătoare. Joi, CSM le-a suspendat pe cele două din funcția de judecător la Tribunalul București.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii ianuarie 2013, Sorin Vasilescu, în calitate de grefier arhivar la Tribunalul București, a primit 3.500 de euro de la Ileana Alina Răducan, avocata lui Dinel Staicu, și 1.500 de euro de la avocatul Daniel Costel Petre, „pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și pentru a manipula sistemului informatic de înregistrare a cauzelor penale, astfel încât cauza penală privind recursul declarat de Nuțu (fost Staicu) Dinel împotriva unei încheieri de menținere a stării de arest preventiv să fie repartizată la un complet din care făceau parte și inculpatele Dinu Viorica și Costache Antonela Anemary”.

În același context, Sorin Vasilescu, în baza unei înțelegeri cu judecătoarea Antonela Costache, a pretins de la avocata Răducan 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru el și 100.000 de euro pentru Costache, care, la rândul său, urma să împartă acești bani cu ceilalți membri ai completului. Judecătoarea Viorica Dinu, prin intermediul Antonelei Costache și a lui Sorin Vasilescu Sorin, a acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 de euro de către avocata Răducan, susțin procurorii DNA.

Totodată, pentru a-i determina pe judecători să dispună punerea în libertate a fratelui său Dinel Nuțu (fost Staicu), Marian Staicu i-a dat lui Daniel Costel Petre aproximativ 60.000 de euro.

„Din acești bani, aproximativ 10.000 euro i-a oprit pentru sine, iar aproximativ 45.000 euro i-a remis inculpatei Dinu Viorica prin intermediul soției sale Petre Daniela. În plus, Petre Daniela a mai remis inculpatei Dinu Viorica aproximativ 10.000 de euro, în schimbul cărora aceasta a lăsat să se creadă că își va trafica influența pe lângă un alt judecător care făcea parte din completul ce urma să judece acest recurs. Pentru că demersurile de punere în libertate a lui Nuțu (fost Staicu) Dinel au eșuat, Dinu Viorica a restituit lui Petre Daniel Costel sumele de bani primite, respectiv totalul de aproximativ 55.000 euro”, a precizat DNA.

Procurorii anticorupție mai susțin că demersurile de punere în libertate a lui Dinel Nuțu, eșuate inițial, au continuat și în cursul lunii februarie, cu prilejul judecării unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului București, la un alt complet.

„Astfel, Costache Antonela Anemary și Dinu Viorica, prin intermediul lui Vasilescu Sorin, au acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către o persoană, lăsând să se creadă că au influență asupra judecătorilor învestiți cu judecarea acestui nou recurs”, arată DNA.

Procurorii o mai acuză pe judecătoarea Viorica Dinu că, în cursul lunii decembrie 2012, cu ajutorul Antonelei Costache, a primit de la mai multe persoane 32.500 de euro și, totodată, a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a încă 15.000 de euro, „lăsând să se creadă că are influență asupra magistraților de la Curtea de Apel București, pentru a-i determina să pronunțe hotărâri favorabile în trei cauze penale”.

„În cursul lunii noiembrie 2012, inculpații Cîrlan Angela și Neagu Leon-Marius, cu ajutorul inculpatului Tudor Marian Vasile, au pretins și primit de la mai multe persoane suma totală de aproximativ 60.000 euro, prevalându-se de influența pe care Dinu Viorica, judecător la Tribunalul București – Secția a II-a penală, susținea că o are asupra colegilor săi judecători de la Tribunalul București, precum și asupra magistraților de la Curtea de Apel București, pentru a-i determina să pronunțe hotărâri judecătorești favorabile în mai multe cauze penale. Din banii primiți, inculpații Cîrlan Angela și Neagu Leon-Marius au remis inculpatei Dinu Viorica suma de aproximativ 11.500 de euro în scopul menționat mai sus. La rândul său, Dinu Viorica a acceptat promisiunea oferirii a încă 20.000 de euro din totalul de 60.000 de euro”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Totodată, în luna februarie, Angela Cîrlan, cu ajutorul lui Neagu, a pretins și primit de la o persoană denunțătoare 11.000 euro și de la Marian Catrin suma de 15.000 euro, „lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor din cadrul Tribunalului București, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a unei persoane arestate preventiv”. Întrucât demersurile de punere în libertate au eșuat, Angela Cîrlan i-a restituit lui Marian Catrin suma de 15.000 de euro, au mai arătat procurorii anticorupție.

Judecătoarele Antonela Costache și Viorica Dinu trebuiau să facă parte din completul de judecată a recursului procurorilor anticorupție privind decizia Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiționată a lui Adrian Năstase. Dosarul a fost judecat luni de un alt complet, format din președintele Ioana Cleopatra Șipoteanu și din judecătoarele Carmen Constanța Balaci și Florentina Vasilățeanu, care a dispus eliberarea condiționată a lui Adrian Năstase.

Totodată, Viorica Dinu se ocupa și de dosarul în care Dan Voiculescu și alte persoane sunt judecate pentru modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare. Următorul termen în dosarul de la Tribunalul București în care fostului senator Dan Voiculescu și alte 12 persoane sunt acuzați de fapte de corupție privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare este stabilit pentru 19 martie.

Printre dosarele soluționate de Dinu este și cel în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

Antonela Costache a emis mandatul de arestare pentru Gregorian Bivolaru și a făcut parte din completul de judecată care a soluționat dosarul în care a fost judecat Fănel Pavalache.

Tribunalul București a dispus, în 11 februarie, eliberarea lui Dinel Nuțu, decizia fiind dată în dosarul în care acesta este judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro. Instanța a respins atunci recursul procurorilor la hotărârea Judecătoriei Sectorului 2, din 6 februarie, prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Dinel Nuțu cu cea a obligării de a nu părăsi țara.

Dinel Nuțu a declarat în 14 martie, pentru MEDIAFAX, că Antonela Costache a procedat corect și legal în cazul cererii sale de eliberare provizorie sub control judiciar, în condițiile în care a stat aproape un an în închisoare în dosarul privind fraudarea patrimoniului Transgaz Mediaș, în care are calitate de complice. El a precizat că Viorica Dinu nu a făcut parte din completul care a dispus definitiv eliberarea sa.

Cele mai importante știri online, în fiecare zi pe gandul.info