Prima pagină » Știri » Recursul procesului dintre Prefectura Vaslui și CL Pungești privind gazele de șist, mutat la Bacău

Recursul procesului dintre Prefectura Vaslui și CL Pungești privind gazele de șist, mutat la Bacău

Recursul procesului dintre Prefectura Vaslui și CL Pungești privind gazele de șist, mutat la Bacău
Recursul procesului dintre Prefectura Vaslui și CL Pungești privind gazele de șist, mutat la Bacău

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca procesul dintre Prefectura Vaslui și Consiliul Local Pungești, pe tema interzicerii explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei, să se judece la Curtea de Apel Bacău, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În fapt, magistrații instanței supreme au acceptat cererea formulată de Asociația „Salvați Bucureștiul” România, în calitate de recurent intervenient în dosarul care se afla pe rolul Curții de Apel Iași din luna mai 2014.

Într-o primă instanță, la judecata pe fond desfășurată în urmă cu un an, Tribunalul Vaslui a dat câștig de cauză Prefecturii Vaslui, în procesul intentat Consiliului Local (CL) Pungești care, în 17 octombrie 2013, a interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunei, hotărâre considerată ilegală de către magistrații vasluieni.

Astfel, magistrații Tribunalului Vaslui au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a acelei hotărâri prin care CL Pungești interzicea explorarea și exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice. Hotărârea Tribunalului Vaslui, din 10 martie 2014, a fost atacată cu recurs de CL Pungești la Curtea de Apel Iași și, după mai multe termene, s-a decis continuarea judecății la Curtea de Apel Bacău.

Prefectura Vaslui a dat în judecată, în 4 noiembrie 2013, Consiliul Local Pungești, după ce unitatea administrativă în cauză a adoptat, în urma amplelor proteste de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, o hotărâre prin care a interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunei.

Prefectura Vaslui a solicitat anularea respectivei hotărâri în instanță în condițiile în care, după cum susțin reprezentanții instituției, comunitățile locale nu se pot pronunța asupra exploatării zăcămintelor din subsol, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului.

Consilierii locali din Pungești au hotărât, într-o ședință „de îndată”, interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist pe 17 octombrie, la o zi după amplele proteste desfășurate la Siliștea, unde Chevron intenționa să demareze lucrările de amenajare a platformei pe care urma să-și amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist din România.

Hotărârea a fost trimisă spre validare la Prefectură, însă instituția în cauză a retrimis-o consilierilor din Pungești să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.
O hotărâre similară a fost luată de autoritățile din Pungești în februarie 2013, însă aceasta a fost anulată în luna iunie de consilierii locali, la solicitarea Prefecturii Vaslui.

Citește și