Recursurile lui Relu Fenechiu și Tudor Chiuariu amânate pentru 9 decembrie
Curtea Supremă a amânat pentru 9 decembrie recursurile din dosarele de corupție ale foștilor miniștrii Relu Fenechiu și Tudor Chiuariu. Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este judecat în recurs în dosarul „Transformatorul”, în care a fost condamnat pe fond la cinci ani de închisoare cu executare. Curtea Supremă a judecat primul termen de recurs în acest dosar. Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, a fost judecat de un complet de cinci judecători în dosarul Poșta Română. Pe fond Chiuariu a fost achitat. Completul de cinci judecători care a deliberat în ambele cauze a fost condus de noul vicepreședinte al Curții Supreme, judecătorul Ionuț Matei.
În 12 iulie, Relu Fenechiu a fost condamnat de instanța supremă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, decizia nefiind definitivă. Ulterior, el a fost revocat din funcția de ministru al Transporturilor, pe care o deținea de la sfârșitul anului 2012.
Procurorii spun că Fenechiu este vinovat de 46 de infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. În esență, Relu Fenechiu a vândut către Electrica, prin firmele sale, o serie de transformatoare vechi și ruginite. Procurorii arată că transformatoarele care au fost supraevaluate erau produse în anii ’70 și erau extrem de uzate.
În 28 iunie 2012, Fenechiu a fost trimis în judecată de DNA, alături de trei foști directori ai Sucursalei de Întreținere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Fenechiu și ceilalți învinuți sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și continuată (39 acte materiale) și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
DNA a trimis dosarul în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procurorii susțin că firmele lui Relu Fenechiu (SC La Rocca SRL, Fene Grup SA) ar fi cumpărat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de trasformatoare, pe care le-ar fi revândut la suprapreț societății Electrica Moldova.
În rechizitoriu, procurorii susțin că, în perioda 2002 – 2005, SC SISSE SA a achiziționat echipamente pentru sistemul energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare, etc) de la cele patru firme din cadrul grupului „FENE”: SC LA ROCCA SRL, SC TEHNOROM SRL, SC FENE GRUP SA și SC EURO PLUS SRL.
Procesul lui Chiuariu, aproape de final
Tudor Chiuariu, senator PNL și șeful Comisiei Juridice din Senat, este judecat în recurs de un complet de cinci judecători în dosarul Poșta Română. Procesul lui Chiuariu ar putea să se finalizeze chiar astăzi.
În decembrie 2010, fostul ministru UDMR al Telecomunicațiilor, Zsolt Nagy, și fostul ministru liberal al Justiției, Tudor Chiuariu, au fost trimiși în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
Procurorii au susținut că cei doi miniștri ar fi luat parte la trecerea frauduloasă a unui imobil de pe Calea Victoriei din patrimoniul Poștei Române în cel al unei firme private, dar Chiuariu a fost achitat în primă instanță. Dosarul va fi judecat, însă, în recurs.
La primul termen de judecată, Chiuariu nu s-a prezentat la proces utilizând un tertip avocățesc: a amânat judecarea dosarului pe motiv ca nu are angajat un avocat. Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada anilor 2005 – 2007, printr-un șir de acte nelegale, reprezentanții Poștei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicați și cei doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situația juridică a terenului și a favoriza astfel societatea.
Prejudiciul cauzat statului prin înstrăinarea în mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este în valoare de 8.619.787 euro, reprezentând valoarea de piață a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de construcții din care s-a scăzut costul demolării clădirii, întrucât clădirile existente pe teren au fost demolate de către SC Imopost SA, potrivit DNA.