Avocatul Daniel Iorga, reprezentantul mai multor persoane care s-au constituit parte civilă în dosarul Colectiv, a solicitat la termenul de miercuri, 17 noiembrie, recuzarea completului de judecată de la Curtea de Apel București care judecă dosarul pentru că nu a motivat decizia de schimbare parțială a încadrării juridice a faptelor, scrie Libertatea.
Potrivit sursei citate, dacă recuzarea nu va avea loc, primarul Piedone și mai mulți funcționari publici ar putea primi pedepse mai mici, iar Primăria Sector 4 sau IGSU ar scăpa de posibile despăgubiri, pe care victimele le-ar putea lua numai de la patronii clubului.
Cererea de recuzare a completului de judecată a fost respinsă și au fost stabilite datele pentru dezbaterile pe fond în cauză, în zilele de 17, 20 și 21 decembrie, ora 9:30, aceasta fiind partea finală a dosarului. Fiecare avocat va avea 30 de minute la dispoziție, cei de la persoane juridice 15 minute. Parchetul va avea 30 de minute pentru apelul propriu, o ora și jumătate pentru apelul celorlalți, iar părțile civile vor avea o zi la dispoziție. Ședințele se vor desfășura după programul 9:30 – 16:30.
Judecătorii Adina Dumitrache, Andrei Iugan şi Carmen Găină au hotărât pe 3 noiembrie că funcţionarii de la Primăria Sectorului 4, dar și fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, vor fi judecaţi pentru abuz în serviciu. Altfel spus, a fost schimbată încadrarea juridică – de la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Practic, prin această schimbare, aceștia sunt pasibili de pedepse mai ușoare dacă vor fi găsiți vinovați.
La începutul ședinței din 17 noiembrie, avocatul Iorga, reprezentantul legal al câtorva zeci de victime ale incendiului din clubul Colectiv, a anunțat că a depus la Curtea de Apel o cerere de recuzare a completului de judecată pe care îl acuză de „lipsă de imparțialitate”, întrucât lipsa totală a motivării constituie „o încălcare a dreptului la un proces echitabil al părților civile”.
Apărătorul victimelor argumeantează că decizia luată la termenul precedent „a generat o modificare a cuantumului pagubei ce poate fi reținută în sarcina inculpaților, cu atât mai mult cu cât părțile civile trebuiau să cunoască motivele de fapt și de drept pentru care inculpații nu răspund pentru întreg prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunilor”.
Ședința a fost suspendată după depunerea cererii, iar un alt complet trebuie să se pronunțe acum pe cererea avocatului.
În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv:
– Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare;
– Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
– Costin Mincu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
– Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
– Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
– Antonina Radu, pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
– George-Petrică Matei, pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
– Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: 8 ani de închisoare;
– Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare;
– Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare
– Daniela Ioana Niţă (decedată), patron al firmei de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare;
– Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare;
– Viorel Zaharia, pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare;
– Marian Moise, pirotehnist: 10 ani de închisoare;
– Clubul Colectiv SRL: 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei;
– Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 de zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
– SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 de lei.
Decizia nu este definitivă. Verdictul final urmează să fie dat de Curtea de Apel Bucureşti.