Reducere semnificativă din pedeapsă pentru denunțătorii care au comis infracțiuni grave. PROIECT
Proiectul prevede că martorii care au comis o infracțiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.
Articolul 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor excludea de la reducerea la jumătate a pedepsei pe autorii unor infracțiuni socotite grave, dar Decizia CCR nr. 67/2015 a statuat că excluderea este neconstituțională.
În consecință, din noua formulare a articolului 19 a legii a fost eliminată sintagma „infracținea gravă”, forma propusă Parlamentului spre aprobare fiind următoare: „Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1, și care a comis o infracțiune, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.
De asemenea, în proiectul de lege sunt prevăzute mai multe modificări aduse codurilor penale și altor acte normative, printre care incriminarea faptei de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier fără permis de conducere, potrivit deciziei CCR nr. 224/2017.
„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, prevede actul normativ adoptat, miercuri, de către Guvern