Referat DNA în cazul Carabulea: Domne eu sunt un om cu înțelepciune; structurile consolidate dau rezultate

Referat DNA în cazul Carabulea: Domne eu sunt un om cu înțelepciune; structurile consolidate dau rezultate
Publicat: 29/01/2014, 21:26

Ilie Carabulea îi spune, în cadrul unei discuții telefonice, lui Marian Mîrzac, că el e „un om cu înțelepciune” și că „structurile consolidate dau rezultate”, potrivit referatului procurorilor DNA, care i-au reținut marți pe cei doi pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, și Radu Mustățea, membru în CA al acestei companii, au fost reținuți, marți seară, de procurorii anticorupție.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai – iunie 2013, Carabulea, Mîrzac și Mustățea, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Conform referatului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în cadrul unui dialog telefonic purtat în 28 mai 2013, de Carabulea și Mîrzac, este reliefată „relația de simbioză dintre cei doi inculpați”.

„Carabulea Ilie: Deci stați liniștit … ă, am rugămintea considerați ca… un moment nepotrivit și să dați uitării și trecutului orice fel de altă stare de spirit, deci decât pe cea care o cunoașteți care o fost în regulă, că… ă… am fost o echipă puternică care am avut rezultate și care în continuare ă… ă… construcția făcută, structurile… consolidate dau rezultate.

Mîrzac Marian: Sigur. Cum reușiți dumneavoastră să-mi ridicați moralul de fiecare dată nu știu…

Carabulea Ilie: (râde)… nu, domne eu sunt un om cu înțelepciune… (râde).

Mîrzac Marian: Asta e. Exact, exact.”

Mai mult decât atât, precizează anchetatorii în documentul citat, atât Carabulea, cât și Mîrzac și-au luat măsuri de siguranță pentru a ascunde aceste relații care excedau cu mult relațiile profesionale, stabilind întâlniri fie în zone izolate, precum Aerodromul Cisnădioara, fie locuri publice intens circulate – cum ar fi parcarea mall-ului AFI Cotroceni.

În cadrul aceluiași referat apar și discuții purtate de fostul director general al Carpatica Asig și soția ministrului Finanțelor, Laura Chițoiu, acuzată că, în calitate de director în cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), ar fi ajutat o persoană să ocupe funcția de director general la o societate de asigurări.

Din dialogurile purtate între aceștia reiese faptul că soția lui Chițoiu intervine nu doar pentru a devansa data intervievării Inei Crudu, dar și pentru ca persoanele desemnate în comisie să nu pună întrebări incomode.

„Chițoiu Laura: Mhî. Eu pe la nouă jumate ajung.

Mîrzac Marian: Sau, mă rog, nouă jumate ajung și eu și vedem unde-o ținem. Ori îl …

Chițoiu Laura: Mhî. Păi da, că nu vreau s-o țin la mine …

Mîrzac Marian: Nu, nu. Nu cu alte persoane de față, normal.

Chițoiu Laura: Păi da, păi la mine eu … sunt zece acolo, ce să fac!

Mîrzac Marian: Sau chiar dac-o fi, îi scoatem p-ăia din … sus, din sala de consiliu, îi scoatem p-ăia afară pentru o oră, cât o dura povestea asta, da, oricum, las că mă ocup eu mâine dimineață.

Chițoiu Laura: Ce o oră fată(?), o oră … îți dai seama că … juma de oră că … sper să nu se-apuce ăsta la povestit. Adică, eu sper să dureze puțin.

Mîrzac Marian: Da …

Chițoiu Laura: Păi da de asta vreau să-ți zic, să știi și tu. Eu ajung pe la nouă jumate, dar, dacă e, să știi și tu că am nevoie de-o sală.

Mîrzac Marian: Mă ocup eu mâine Laura, când ajung acolo, și …

Chițoiu Laura: Da? OK.

Mîrzac Marian: Crezi c-ar fi bine să bag și eu capul p-acolo, pe la comisie? Nu cred.

Chițoiu Laura: Păi, da. Păi de ce să nu bagi, ce-are?”

Carabulea, Mîrzac, și Mustățea au fost prezentanți miercuri Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Judecătorii urmează să decidă dacă ei vor fi sau nu cercetați în libertate.

DNA precizează că Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, cumpărare de influență, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la uz de fals.

Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig, în prezent membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorității de Supraveghere Financiară, este acuzat de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, două infracțiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influență, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

În cazul lui Mustățea – membru în CA al Carpatica Asig și președintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România -, anchetatorii precizează că acesta este urmărit penal pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influență, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității în vederea obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și uz de fals.

În același dosar este urmărit penal și Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcționar la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este acuzat de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai – iunie 2013, Carabulea, Mîrzac și Mustățea, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

„Prin inițierea, respectiv, constituirea acestui grup infracțional, Carabulea Ilie și Mîrzac Marian au reușit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze și să influențeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) față de societatea de asigurări deținută și controlată indirect de Carabulea Ilie, astfel încât să nu reiasă deficiențe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcționari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menține societatea, în mod fraudulos, pe o poziție convenabilă în topul reclamațiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 și, implicit, creșterea artificială a gradului de încredere în raport cu potențialii clienți”, arată anchetatorii.

DNA susține că Ilie Carabulea l-a promovat, susținut și cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcție în intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea ASF. „Din poziția de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecția societății de asigurări deținute în mod indirect de Carabulea Ilie și pentru a evita suspendarea autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România, până la remedierea deficiențelor”, mai arată procurorii anticorupție.

Potrivit DNA, finanțatorul grupării infracționale constituite, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar în relația cu Mîrzac Marian, pe Mustățea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracționale ale lui Mîrzac, precum și informații confidențiale obținute de la acesta din urmă.

„Gruparea infracțională susmenționată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea și un alt funcționar cu atribuții de conducere și execuție în cadrul ASF. Concret, în schimbul protecției oferite societății de asigurare la care avea interese, Carabulea Ilie a dispus, în luna mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro să îi fie vândut la un preț subevaluat lui Mîrzac Marian, sub disimularea unei tranzacții de vânzare-cumpărare între acesta și societatea de asigurări, iar în luna august 2013, i-a remis lui Mîrzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificată de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotărâri ale Consiliului de Administrație al societății de asigurare”, mai precizează DNA.

Anchetatorii susțin că în schimbul acestor foloase, Mîrzac, având calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF și atribuții în sensul supravegherii și controlului legalității funcționării societăților de asigurări, a reușit să influențeze concluziile a două controale dispuse de autoritatea susmenționată, să coopteze diverși funcționari cu funcții de conducere și execuție din cadrul ASF în grupul infracțional constituit și să divulge informații care nu erau destinate publicității în scopul favorizării societății de asigurări.

„La data de 1 august 2013, învinuitul Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcționar în cadrul ASF, la solicitarea lui Mîrzac Marian, a sustras un document transmis eronat către ASF de o angajată a societății de asigurări, document care releva încălcări grave ale normelor ASF de către angajați ai societății. În același context, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea a radiat din registrul instituției numărul de înregistrare al documentului respectiv transmis prin fax și l-a șters din memoria aparatului. Situația în care respectivul document ar fi fost adus la cunoștință conducerii ASF ar fi impus declanșarea, în mod obligatoriu, a unui control activității societății de asigurări”, au precizat anterior procurorii anticorupție.

DNA a mai arătat că în perioada martie – aprilie 2013, un funcționar cu atribuții de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (devenită ulterior ASF), a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcționarii instituției care evidenția deficiențe grave la societatea de asigurări, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro și suspendarea autorizării de funcționare, până la remedierea deficiențelor.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează Grupul Carpatica, a fost adus, marți după-amiază, la sediul central al DNA.

Tot din Sibiu au fost ridicate de anchetatori, în vederea audierii la București, două persoane, între care Ina Crudu, actualul director general al Carpatica Asig.

Pe de altă parte, soția ministrului Finanțelor, Laura Elena Chițoiu, director al Direcției Avizări din cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) la data faptelor, este urmărită penal, fiind acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Procurorii DNA au făcut, marți, 17 percheziții în București și Sibiu, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupție și asimilate acestora, printre care asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influență, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la uz de fals.

Surse judiciare au declarat, marți, pentru MEDIAFAX că în acest dosar sunt suspectate de fapte de corupție 11 persoane.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang