REFERAT DNA. Șeful CJ Mehedinți, Adrian Duicu, voia să-și ARANJEZE un dosar în instanță, promițând intervenții la Guvern pentru numiri în Poliție și Parchet
Președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, i-ar fi spus șefului IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, că are influență asupra unor membri ai Guvernului, unor funcționari din conducerea MAI și a șefului IGPR și că îi poate determina să îl numească director adjunct al Direcției de Ordine Publică, iar pe cineva din familia sa în Parchetul General.
„Duicu Ioan-Adrian i-a promis lui Ponea Constantin Ștefan(șeful IPJ Mehedinți-n.r) că își va folosi această influență, pentru a-i determina pe funcționarii publici să facă acte care intră în atribuțiilor lor de serviciu, și anume: în cazul celor dintâi (membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române) să îl mențină temporar Ponea Constantin Ștefan în funcția de inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească într-o funcție de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, respectiv director adjunct al Direcției de Ordine Publică, precum și să numească o persoană din familia acestuia într-o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public”, susțin procurorii DNA.
De asemenea, Duicu a promis că-i va determina p consilierii locali din Orșova să să aprobe scoaterea din domeniul public și concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ștefan, la un preț „convenabil”, a două suprafețe de teren (în suprafață totală de aproximativ 200 de metri pătrați, terenuri situate în centrul municipiului Orșova și reprezentând acostamentul unei străzi). De altfel, susțin procurorii, acest lucru s-a și întâmplat, chiar dacă cele două suprafețe erau înscrise în cartea funciară a localității Orșova ca aparținând domeniului public al Statului Român și nu puteau fi trecute în domeniul privat al localității Orșova, iar apoi concesionate).
„În schimbul exercitării influenței avute față de funcționarii publici amintiți, în sensurile și pentru scopurile mai sus descrise, Duicu Ioan-Adrian i-a pretins lui Ponea Constantin Ștefan să îl determine pe judecătorul care judeca o anumită cauză să pronunțe o hotărâre care să îi fie favorabilă, în sensul anulării raportului Agenției Naționale de Integritate care îl viza pe Duicu Ioan-Adrian. Folosindu-se de împrejurarea că o persoană din familie este chiar șefa Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței care avea de soluționat cauza respectivă, Ponea Constantin Ștefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian că îi va obține acest folos, în sensul că hotărârea care se va da în cauza amintită va fi una favorabilă acestuia din urmă”, se arată în comunicatul DNA.
Licitații aranjate
De asemenea, susțin procurorii, Duica a încercat să aranjeze o licitație publică dând acces unor persoane neautorizate la informații care nu erau publice. „Informațiile reprezentau intenția reprezentanților Consiliului Județean Mehedinți și ai Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin de a demara o procedură de achiziție publică, precum și datele tehnice și financiare preconizate pentru această achiziție publică, iar accesul la ele a fost permis cu scopul de a obține, pentru cei doi agenți economici menționați, un folos necuvenit. Folosul urmărit a constat în împiedicarea altor agenți economici să participe la licitația publică ce avea să fie organizată pentru achiziția publică menționată și, implicit, în încheierea, de către cei doi agenți economici „beneficiari ai informațiilor”, a contractelor de achiziție publică în condiții financiare avantajoase pentru aceștia și, corelativ, dezavantajoase tehnic și financiar pentru autoritatea publică contractantă (Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, instituția publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziție publică) și pentru Consiliul județean Mehedinți (autoritatea publică locală care urma să asigure finanțarea acestei achiziții publice)”, susține DNA.
Concursuri trucate și „urări” la TV
Adrian Duicu a ordonat, totodată, controale la o societate comercială pentru ca aceasta să fie închisă. De asemenea, în ianuarie 2014, Duicu Ioan-Adrian a determinat două persoane din subordine să îi pună la dispoziție unui protejat al său subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei funcții de șef serviciu la Consiliul Județean Mehedinți. „Având subiectele de concurs, persoana în favoarea căreia a acționat Duicu Ioan-Adrian a câștigat concursul, în condițiile în care se înscriseseră și alte persoane”, susțin procurorii.
O altă acțiune a președintelui CJ Mehedinți, reținută în sarcina sa de către procurori, se referă că acesta a pretins tuturor primarilor și tuturor funcționarilor publici cu funcții de conducere de pe raza județului Mehedinți, să plătească contravaloarea unor „urări” care aveau să fie difuzate (sub forma unor anunțuri scrise pe „burtiera” ecranului) la două posturi de televiziune pe care le controlează. Concret, fiecare persoană căreia i s-a impus plata unor astfel de „urări” a trebuit să plătească suma de 600 lei, per total suma fiind de 60.000 de lei.