Prima pagină » Știri » Referat DNA: Senatorul Cordoș și-a trimis fiica, după percheziții, să ascundă o geantă cu acte

Referat DNA: Senatorul Cordoș și-a trimis fiica, după percheziții, să ascundă o geantă cu acte

Referat DNA: Senatorul Cordoș și-a trimis fiica, după percheziții, să ascundă o geantă cu acte
Senatorul Alexandru Cordoș și-a trimis fiica, după ce aflat de perchezițiile de la Spitalul Județean Cluj, să ascundă la o prietenă o geantă cu acte, recuperată ulterior de procurori, care susțin în referatul de propunere a arestării soției parlamentarului că se încearcă împiedicarea anchetei penale

Procurorii anticuropție susțin, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a Mihaielei Cordoș, că există suspiciunea potrivit căreia se încearcă împiedicarea desfășurării normale a anchetei penale, prin ascunderea unor mijloace de probe incriminatoare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„După ce organele de urmărire penală s-au deplasat la biroul inculpatei Mihaiela Cordoș, iar membrii familiei au aflat de acțiunea organelor de urmărire penală, în vederea ascunderii unor mijloace de probă, de îndată, la solicitarea lui Alexandru Cordoș, Andreea Alexandra Cordoș s-a deplasat în comuna Florești, la locuința unei prietene, unde a dus, spre a fi ascunsă, o geantă cu mai multe bunuri. Există suspiciunea reală că în geanta respectivă sunt înscrisuri sau bunuri care au legătură cu activitatea infracțională reținută în sarcina inculpatei Mihaiela Cordoș. Având în vedere cele expuse, există o suspiciune reală că se încearcă împiedicarea desfășurării normale a anchetei penale, prin ascunderea unor mijloace de probe incriminatoare pentru inculpată”, se arată în referat.

Procurorii, care au recuperat geanta, susțin că după desigilarea acesteia au fost identificate, printre altele, documente referitoare la împrumuturile contractate de Mihaiela Cordoș pe numele mai multor persoane, „aspecte care se coroborează cu o serie de convorbiri telefonice redate în procesele-verbale de certificare”.

„În mod evident, s-a dorit ascunderea acestor documente, deoarece există suspiciunea reală că o parte din valoarea creditelor a fost achitată cu sume provenind din activitatea infracțională desfășurată de inculpată. De asemenea, au fost identificate înscrisuri referitoare la o parte din cumpărătorii de influență menționați”, arată procurorii anticuropție.

De asemenea, aceștia susțin că joi, în ziua percheziției la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, mama Mihaielei Cordoș, Nastasia Bara, a vorbit la telefon cu fiica acesteia, Adriana Gabriela Rus, „solicitându-i să vină să ridice de la locuința familiei Cordoș, unde se afla, o plasă, rezultând din context că în interiorul acesteia s-ar afla bunuri/documente aparținând familiei Cordoș”.

„Discuția dintre cele două a avut loc în contextul în care au luat la cunoștință faptul că se efectuează acte de urmărire penală față de Alexandru Cordoș, Andreea Alexandra Cordoș și Mihaiela Cordoș. În cauză a rezultat că plasa la care a făcut referire Nastasia Bara a fost introdusă într-o mașină, proprietatea acesteia, care a fost parcată în spatele blocului unde se află locuința familiei Cordoș. Ulterior, cu ocazia percheziției autovehiculului, a fost identificată o plasă, în care erau introduse mai multe plicuri cu documente, rezultând că este vorba de acte referitoare la credite bancare”, adaugă procurorii DNA.

Aceștia susțin că, din perspectiva „gravității sporite și concrete” a faptei imputate Mihaielei Cordoș, se constată un interval de circa cinci luni în care aceasta „a desfășurat o activitate infracțională, care din punctul de vedere al actelor materiale demonstrează o consistență numerică cifrată la 26 de astfel de acte, aspect care imprimă un caracter grav traficului de influență comis”.

„Împrejurarea că inculpata a urmărit obținerea de foloase materiale ilicite apare cu puterea evidenței, numărul mare de persoane față de care și-a traficat influența și cuantumul sumelor de bani rulate fiind de asemenea elemente ce denotă periculozitatea socială ridicată a activității infracționale derulate”, scriu procurorii anticorupție.

Pe de altă parte, aceștia subliniază că, prin traficarea influenței de care se prevala Mihaiela Cordoș, aceasta a oferit cumpărătorilor de influență „posibilitatea de a accede pe posturi pentru care nu aveau nivelul corespunzător de cunoștințe teoretice ori abilitățile necesare promovării unui concurs, aducând în acest mod atingere gravă relațiilor sociale care ocrotesc accederea și ocuparea locurilor de muncă pe criterii de competență și bună pregătire profesională”.

„Nivelul de instrucție și experiența profesională și de viață a inculpatei sunt de natură să sublinieze și să sporească gravitatea faptei”, mai scriu procurorii DNA.

Vineri, soția senatorului PSD Alexandru Cordoș, Mihaiela Cordoș, referent la Spitalul Județean Cluj, a fost arestată pentru 30 de zile de către procurorii DNA, fiind acuzată de trafic de influență în formă continuată.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) poate fi contestată de soția senatorului.

Mihaiela Cordoș a fost reținută joi seară și a fost adusă la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare întrucât în aceeași cauză este urmărit penal și soțul ei, Alexandru Cordoș, care are calitatea de senator.

Cei doi soți și fiica lor Andreea au fost puși sub urmărire penală de procurorii DNA pentru fapte de corupție.

Mihaiela Cordoș, referent la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca, este urmărită penal pentru trafic de influență, în formă continuată (26 acte materiale), în timp ce soțul și fiica sa sunt acuzați de complicitate la trafic de influență, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, începând cu noiembrie 2014, Mihaiela Cordoș a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 și 10.000 lei, pentru ca, prin influența pe care ea și soțul său o aveau asupra persoanelor cu funcții de conducere din Spitalul Clinic Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și alte instituții publice să obțină cumpărătorilor de influență posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, juristconsult etc.

În perioada ianuarie – aprilie 2015, Mihaiela Cordoș a fost sprijinită și de fiica sa, Andreea Alexandra Cordoș, care știa că mama sa primea foloase necuvenite pentru a-și trafica influența pe lângă diferite persoane din instituțiile amintite, mai arătau procurorii.

Conform acestora, în 24 ianuarie 2015, la solicitarea mamei sale, Andreea Cordoș a mers la locul de muncă al unei persoane și i-a remis acesteia subiectele pentru proba orală a unui concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical la Spitalul Clinic Județean Cluj. În alte două rânduri, aceasta a înapoiat unor persoane o parte din banii pe care mama sa îi primise pentru a-și trafica influența pe lângă membrii comisiilor de examinare de la Spitalul Clinic Județean Cluj.

Joi, la sediul DNA Cluj, au fost audiate atât Mihaiela Cordoș și fiica acesteia, cât și senatorul PSD Alexandru Cordoș, care s-a prezentat singur la sediul instituției, însoțit de un avocat care preciza că parlamentarul nu a fost citat de procurori, ci „a venit să vadă care-i treaba”.

De asemenea, joi în acest dosar au fost făcute perchezițiie la Spitalul Județean de Urgență Cluj.

Surse din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj declarau corespondentului MEDIAFAX că Mihaela Cordoș a făcut parte de mai multe ori din comisii de organizare a unor concursuri de posturi organizate în cadrul unității medicale.

Surse judiciare afirmau că senatorul Alexandru Cordoș a sunat-o și i-a cerut fiicei sale să înapoieze banii unuia dintre cumpărătorii de influență, după ce a aflat că procurorii DNA fac mai multe percheziții și este vizată soția sa.

În legătură cu acest caz, senatorul Cordoș a declarat, joi, corepondentului MEDIAFAX: „Am încredere că aceste acuzații nu sunt adevărate, am încredere în soția mea, în familia mea. Faptul că lucrează la Resurse Umane, sigur că este obligată să vorbească cu multă lume, dar eu cred că aceste lucruri justiția le va dovedi că nu sunt adevărate. În ceea ce mă privește, nu am nicio legătură cu aceste lucruri, este expunerea omului politic întotdeauna în această situație”.

Citește și