50 de localitatăți din România, în special din județele Olt, Mehedinți și Teleorman, au reușit performanța de a înregistra o prezență la vot de peste 100%. Majoritatea primarilor din aceste localități sunt membri ai PSD sau PNL. În județul Olt, 19 localități au depăși pragul de 100% prezență. Contactați de gândul, mai mulți primari PSD au explicat că prezențele record s-au datorat faptului că în weekend au avut loc nunți în satele și comunele pe care le conduc. „Am și poze cu mireasa cum a venit cu nuntașii. Unde era să meargă?”, a relatat un primar din Mehedinți. Într-un sat din Vrancea s-a înregistrat la o secție de vot o prezență record de 250%, iar zeci de comune din Teleorman și Caraș-Severin rata de prezență a trecut de 90%.
CITEȘTE MAI JOS LISTA CELOR 50 DE LOCALITĂȚI. CLICK PENTRU MĂRIRE
Olt: „Am avut o cununie civilă și de asta așa de mulți votanți”
Județul Olt este de departe campion la numărul de localități care au raportat la referendum prezențe de peste 100%. În 19 comune din Olt, Biroul Electoral Central a calculat o prezență la vot de peste 100%. Pe primul loc se clasează localitatea Colonești cu o prezență de 184%. Aici din pe liste au fost înscrise 1508 persoane. Duminică 29 iulie au votat însă 2779 persoane. La secția de votare din satul Bătăreni din comuna Colonești prezența de vot a fost de 216%. În alte 21 de localități din Olt au fost înregistrate prezențe la vot de peste 90%.
Pe locul 2 la prezență în județul Olt a fost comuna Tătulești, unde s-a înregistrat o participare de 147.98%. Pe liste erau înscriși 819 votanți, dar au votat în total 1212 alegători. Istrate Lucian (PSD) primarul din Tătuleși spune că sâmbătă a avut o nuntă în sat și așa a crescut numărul de voturi pe listele suplimentare. „Sâmbătă a avut loc o cununie civilă și asta este explicația. În plus avem mulți locuitori care nu doresc să își facă buletin. Avem chiar mai mult de 400 de persoane. E chestia aia cu medicul de familie. Mai au și copii la oraș. Este exclus orice fel de turism electoral. Am oameni serioși aici”, a declarat primarul Istrate Lucian.
Istrate Lucian (PSD) primarul din Tătuleși by A.Biro
Mehedinți: Am și poze cu mireasa cum a venit cu nuntașii. Unde era să meargă?
În Mehedinți, în opt localități au fost înregistrate prezențe de peste 100% la referendumul de duminica trecută. Pe primul loc la prezență s-a clasat localitatea Vânjuleț, unde pe liste erau înscriși 1385 de votanți, dar la urne au venit 1919 persoane, adică o prezență de 138%. Primarul Costaiche Nistor (USL) are o explicație și la el: în comună a fost o nuntă mare, în plus există un penitenciar și o casă de bătrâni.
„Pe liste într-adevăr sunt 1385, dar am un penitenciar cu 240 de oameni, apoi mai sunt 45 de la căminul de bătrâni. Iar sâmbătă am avut și o nuntă. Până la 1900 au fost cei de la nuntă. A venit mireasa cu toată nunta la secția de votare. Am și poze cu mireasa cum a venit cu nuntașii. Unde era să meargă? În plus, sunt 1000 de familii în comună care au rude la Severin”, spune primarul Costaiche Nistor.
Întrebat dacă nu cumva procentul mare de votanți nu se datorează turismului electoral sau votului dublu, primarul a răspuns așa: „Aia este problema dumneavoastră dacă considerați că e turism electoral. Chiar așa de mult 590 de persoane pe listele suplimentare? Nu e niciun turism electoral, la noi e zonă de câmpie, nu de turism.”
Vânjuleț-primar Costachie by A.Biro
Tot în Mehedinți în alte 17 localități BEC a calculat prezențe de vot de peste 90%
Primarul comunei Pătulele a declarat că este nemulțumit de prezența de 103% de la referendum. „Sunt cam nemulțumit de prezența asta, trebuia să fim pe primul loc. Noi avem câteva sute de persoane care nu și-au făcut buletin. Suntem necăjiți că din listele electorale nu au fost scăzuți morții. Din 2000 au murit peste 700 de persoane. Asta nu înseamnă că morții au votat. Dar problema este cu cei care s-au mutat în comună, nu și-au făcut domiciliul. Trebuia să fiu pe primul loc”, spune primarul Țicu Ion (USL).
Teleorman: „Votanții dintr-o comună condusă de un pedelist au migrat la mine în comună pentru că erau urmăriți”
În Teleorman, 8 localități au reușit duminică să depășească pragul de 100% prezență. Pe primul loc s-a clasat localitatea Dracea, unde prezența a fost 118%. Pe listele permanente au fost numărați 1425 votanți. La referendum au fost contabilizate 1683 voturi. În alte 20 de localități, prezența la vot a depășit 90%.
În comuna Vitănești, care a avut o prezență de 111%, primarul Nedea Simion (USL) spune că a obținut această performanță pentru că mulți alegători din comuna vecină, care este condusă de un pedelist, au venit să voteze la el în comună. „Din comună au votat cam 85%, cât am obținut eu la locale. Restul au venit din comuna vecină pentru că acolo primar este un pedelist. Au venit oamenii pentru că le era frică, erau urmăriți de primar. Mai sunt și mulți oameni cu case de vacanță care au votat aici. Asta e explicație, nu e nicio minune”, a declarat Nedea Simion.
În Vrancea, 11 localități au raportat că au avut prezențe de peste 80%, dar în nicio comună nu s-a înregistrat o prezență de peste 100%. În satul Lepșa din comuna Tulnici s-a înregistrat o prezență de 250%. Primarul comunei a declarat pentru gândul că prezența este mare, dar motivată de faptul că sunt peste 1000 de case de vacanță în localitate. „Trebuie să vedeți că și la celelalte runde de alegeri au fost prezențe mari. Lepșa este o localitate turistică. Avem aici peste 1150 de case de vacanțe, hoteluri și pensiuni. Avem și turiști cu corturi. În lunile aceste avem în jur de 2000-3000 de turiști. La cele 1150 de case de vacanță nu cred că sunt 50 care să aibă domiciliu stabil în comună. De aici procentajul mare pe liste, avem puțini, dar în realitate sunt multe persoane”, a precizat primarul Bâznă Valentin.
Caraș-Severin: Sâmbătă a fost nuntă și am chemat oamenii să mă ajute la vot
La Caraș-Severin, deși prezența generală a fost de 46%, în cinci comune s-au înregistrat prezențe de peste 80%. În comuna Zorlențu Mare, prezența calculată de BEC a fost de 113%. Pe listă erau înregistrați 780 de votanți, iar la urne s-au prezentat 885 de alegători. „Sunt foarte mulți oameni care locuiesc în Reșița, dar care au case în comună la noi. În plus am avut 300 de oameni care au venit de la Reșița. Am avut o nuntă sâmbătă seara și i-am chemat să mă ajute la vot. Eu am avut 300 de voturi, dar au venit și opoziția. Nu am făcut niciun turism, nici afișe nu am pus. Când e nevoie, oamenii mă ajută”, a explicat primarul Ișfan Viorel PNL.
Ișfan Viorel PNL Caras by A.Biro