REFERENDUM 2012 IAȘI. Prefectura: Peste 40.000 de ieșeni nu ar fi trebuit incluși în listele electorale

Publicat: 19 08. 2012, 18:26
Actualizat: 28 09. 2018, 21:08

Peste 40.000 de persoane din județul Iași nu ar fi trebuit incluse în listele electorale la referendumul din 29 iulie, potrivit datelor trimise de Prefectura Iași către Ministerul Administrației și Internelor, cele mai multe fiind persoane cu actele de identitate expirate.

Potrivit criteriilor stabilite în memorandumul transmis de MAI către Prefecturile din țară, în județul Iași, un număr de 40.984 de persoane nu ar fi trebuit să se regăsească pe listele electorale la referendumul pentru demiterea președintelui României, din 29 iulie, transmite corespondentul MEDIFAX.

Sursa citată menționează că cele mai multe, 28.800, reprezintă persoane ale căror acte de identitate au expirat și nu au mai fost reînnoite.

„Pe listele electorale permanente au fost identificate 164 de persoane decedate, 20 care și-au pierdut dreptul de vot prin decizii judecătorești, iar 5.500 de persoane se încadrează la punctul «persoane care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafața locuibilă și numărul de camere ale imobilului». De asemenea, 28.800 de persoane sunt fără act de identitate actualizat, iar 6.500 cu reședința sau domiciliul în străinătate”, a declarat, duminică, presei, Felix Guzgă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii județului Iași.

Datele centralizate la nivelul Prefecturii ieșene au fost transmise Ministerului Administrației și Internelor.

Ministrul delegat al Administrației, Radu Stroe, a declarat, duminică, referitor la actualizarea listelor electorale, că s-au primit toate datele din teritoriu și că acestea sunt de natură să răstoarne situația de la Curtea Constituțională (CC) în legătură cu referendumul din 29 iulie.

Toto duminică, ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a afirmat datele sunt în curs de centralizare și că nu își permite să facă aprecieri privind decizia pe care ar urma să o ia Curtea Constituțională în legătură cu referendumul.

Curtea Constituțională a admis, în 14 august, solicitarea formulată de președintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului ședinței CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivând instabilitarea politică și impactul asupra economiei.

Anterior, CC dăduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.