Prima pagină » Știri » REFERENDUM. Alegătorii din Rusia susţin amendamentele constituţionale propuse de Vladimir Putin

REFERENDUM. Alegătorii din Rusia susţin amendamentele constituţionale propuse de Vladimir Putin

REFERENDUM. Alegătorii din Rusia susţin amendamentele constituţionale propuse de Vladimir Putin
REFERENDUM. Alegătorii din Rusia susţin amendamentele constituţionale propuse de Vladimir Putin / Sursă FOTO: Kremlin.ru

Aproximativ 73% dintre alegătorii ruşi s-au pronunţat în favoarea reformelor constituţionale care i-ar putea permite preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să rămână în funcţie până în anul 2036, potrivit datelor preliminare ale referendumului.

Datele preliminare arată că aproximativ 73% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea modificărilor propuse de Putin

Comisia Electorală Centrală a anunţat miercuri după-amiază că, potrivit rezultatelor preliminare ale referendumului naţional, 73% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea modificărilor constituţionale, potrivit CNN.

Datele preliminare au fost anunţate cu câteva ore înainte de închiderea secţiilor de votare în Moscova. Votul s-a încheiat însă în Extremul Orient rus.

Prezența la urne, peste 57%

Prezenţa la urne în referendumul care a durat o săptămână a depăşit 57%, transmite agenția Tass.

Putin ar putea rămâne la cârma Rusiei până în anul 2036

Modificările constituţionale îi vor permite preşedintelui Vladimir Putin să obţină noi mandate după expirarea celui actual, în 2024. Astfel, Vladimir Putin ar putea rămâne preşedinte al Rusiei până în anul 2036.

Constituţia Rusiei va avea prioritate juridică faţă de legislaţia internaţională

Potrivit modificărilor, Constituţia Rusiei va avea prioritate juridică faţă de legislaţia internaţională. Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului, va aproba numirea în funcţie a prim-ministrului, spre deosebire de situaţia actuală, în care era necesară doar acceptarea nominalizării propuse de preşedintele ţării. Căsătoriile vor fi permise doar între un bărbat şi o femeie, iar pensiile vor fi indexate constant, potrivit noilor prevederi constituţionale. Limba rusă va fi menţionată clar ca limbă naţională.

Rezultatul referendumului a stârnit proteste

Conform CNN, mai mulţi activişti ai opoziţiei s-au adunat deja să protesteze în centrul Moscovei.

Putin, președinte „pe viață”

Unul dintre principalii opozanți ai lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a respins ideea referendumului, pe care îl descrie ca fiind o mișcare populistă care să îi permită liderului de la Kremlin să fie „președinte pe viață”.

El a spus recent pe o rețea socială că propunerile lui Putin reprezintă „o încălcare a Constituției, o lovitură de stat”.

Propunerile privind reformarea Constituției includ, printre altele, o „resetare” a numărului de mandate de președinte deținute deja de Putin, permițându-i acestuia să candideze încă de două ori. În cazul în care Putin ar câștiga încă de două ori alegerile prezidențiale, el ar urma să rămână președinte până în 2036.

Potrivit legii actuale, mandatul său se termină în 2024 și acesta nu ar putea să mai candideze pentru un nou mandat.

Opoziția nu a reușit să facă o campanie puternică împotriva reformei constituționale, întrucât mitingurile programate pentru luna aprilie la Moscova au fost interzise ca urmare a pandemiei. De asemenea, site-ul care strângea semnături ale rușilor care se opun reformei a fost blocat de o instanță de la Moscova, care a cerut schimbarea numelui acestuia.

Între timp, mai mulți oficiali ruși au susținut importanța ca Putin să aibă o șansă de a rămâne la putere.

Spre exemplu, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a descris reformele ca fiind absolut necesare pentru ca țara să își „garanteze stabilitatea și să elimine incertitudinea”.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a declarat că nu a decis dacă va candida din nou sau nu în 2024, dar că este foarte important să aibă posibilitatea de a candida.

„În caz contrar, știu că în doi ani, în loc să ne continuăm munca, toți ochii vor fi ațintiți asupra identificării unui succesor. Trebuie să muncim, nu să căutăm succesori”, a spus Putin.

Specialiștii în domeniu se așteaptă ca modificările constituționale propuse de Putin să fie acceptate de populație, cu toate că popularitatea lui Putin a scăzut în ultima perioadă, în contextul crizei provocate de pandemie, dar și după implementarea unor măsuri controversate în privința sistemului de pensii.

Radu Cristian ... vezi toate articolele