Prima pagină » Știri » Referendumul privind exploatarea minieră de la Roșia Montană nu a fost validat

Referendumul privind exploatarea minieră de la Roșia Montană nu a fost validat

Referendumul privind exploatarea minieră de la Roșia Montană nu a fost validat
Referendumul local organizat, duminică, în 35 de comune și orașe din județul Alba privind proiectul minier de la Roșia Montană și mineritul din Apuseni a fost invalidat, în condițiile în care la acesta au participat 43,20 % din cetățenii cu drept de vot, față de 50 la sută plus unu, cât era nevoie

Referendumul local organizat, duminică, în 35 de comune și orașe din județul Alba privind proiectul minier de la Roșia Montană și mineritul din Apuseni a fost invalidat, în condițiile în care la acesta au participat 43,20 % din cetățenii cu drept de vot, față de 50 la sută plus unu, cât era nevoie.

Potrivit Biroului Electoral Județean pentru referendum, la consultarea publică organizată, duminică, în 35 de orașe și comune din județul Alba privind mineritul din Apuseni și proiectul de la Roșia Montană s-au prezentat 43,20 la sută din cetățenii cu drept de vot, astfel încât referendumul a fost invalidat din cauza prezenței reduse, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pentru ca referendumul să fie validat, ar fi trebuit să se prezinte la urne peste jumătate din cetățenii cu drept de vot.

Potrivit sursei citate, 62,45 la sută dintre cetățenii care s-au prezentat la urne au votat „Da”, iar 35 la sută „Nu”, fiind anulate 1,65 la sută din voturile exprimate.

În Roșia Montană, localitate vizată direct de referendum, deoarece aici se dorește dezvoltarea unei exploatări miniere, prezența a fost de 66,06 la sută, iar dintre cetățenii care s-au prezentat la urne 78,75 la sută au răspuns „Da”, iar 19,44 la sută au răspuns „Nu”, fiind anulate 1,80 la sută din sufragiile exprimate.

Numărul total al persoanelor așteptate la urne la acest referendum era de peste 72.000.

Referendumul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, în 35 de comune și orașe, în mare parte din zona Munților Apuseni, respectiv în orașele Zlatna, Câmpeni, Abrud, Baia de Arieș și comunele Roșia Montană, Lupșa, Stremț, Vadu Moților, Bucium, Ciuruleasa, Râmeț, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Poșaga, Rîmetea, Întregalde, Galda de Jos, Cricău, Meteș, Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Bistra, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogoș, Ocoliș, Poiana Vadului, Sălciua și Scărișoara. Cetățenii cu drept de vot din aceste localități au avut de răspuns cu „Da” sau „Nu” la întrebarea „Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?”. Costurile referendumului s-au ridicat la aproape 300.000 de lei.

La Roșia Montană, județul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participație de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan.

Autor

Citește și