REFUZ. Ce se întâmplă dacă un șofer nu dorește să semneze procesul-verbal
Plata amenzilor rutiere nu va mai putea fi ocolită prin refuzul de a semna procesu-verbal de contravenție. Guvernul a hotărât să majoreze termenul de comunicare a somației de plată de la o lună la două luni, pentru a permite agenților de poliție să afișeze cu martori comunicarea amenzii, dacă respectivii contravenienți refuză să ridice corespondența!
Românii i-au exasperat pe polițiști prin „trucul” refuzului semnării PV-ului de contravenției, evitând astfel primirea sancțiunii prin poștă, scrie romaniatv.net.
„Există unele dificultăţi în aplicarea procedurii de comunicare a procesului-verbal de constatare a contravenţiilor sau de executare a sancţiunilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice. Astfel, îndeplinirea procedurii de comunicare a procesului-verbal de constatare a contravenţiei nu poate fi lăsată la discreţia destinatarului comunicării care, fiind interesat în a o tergiversa, poate, prin atitudinea sa subiectivă, să împiedice agentul constatator să realizeze comunicarea în termenele prevăzute de lege. În scopul de a tergiversa comunicarea, unii contravenienţi refuză să semneze procesul-verbal, situaţie în care agentul constatator are obligaţia comunicării acestuia şi înştiinţării de plată în termen de cel mult o lună de la data încheierii. Comunicarea procesului-verbal se face prin poştă sau prin afişare la domiciliul ori la sediul contravenientului, operaţiunea de afişare consemnându-se într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor”, relevă expunerea de motive a proiectului legislativ de aprobare a ordonanţei Guvernului.