Daniel Cioabă, fratele lui Dorin Cioabă, a declarat, miercuri seara, corespondentului MEDIAFAX, că autointitulatul rege al romilor a fost reținut.
„Fratele meu, Dorin Cioabă, a fost reținut. Este vorba de o societate a soției lui și l-au reținut pe dânsul, în locul ei. Cred că este un abuz făcut”, a declarat Daniel Cioabă.
Întrebat dacă s-a luat aceeași măsură și pentru soția lui Dorin Cioabă, Sighișoara, Daniel Cioabă a spus că aceasta este liberă.
Totodată, Daniel Cioabă a mai spus că fratele lui este bolnav și i s-a făcut rău în timpul audierilor, însă nu a fost solicitată o ambulanță.
„Nu știu în baza cărei legi au luat hotărârea (de reținere – n.r.). Fratelui meu i s-a făcut rău la audieri și nu au vrut să lase nici salvarea să intre înăuntru. De dimineață, când l-au luat, nu au vrut să îl lase să își facă insulina. I-a fost rău, suferă de diabet. Poate să intre și în comă”, a mai declarat Daniel Cioabă, care va pleca joi, spre Mehedinți.
După perchezițiile care au avut loc miercuri dimineața, la reședința familiei Cioabă din Sibiu, autointitulatul rege al romilor Dorin Cioabă, a declarat că ancheta o vizează pe soția sa, iar el o va însoți la audieri în calitate de jurist.
„E vorba de o firmă cu care a lucrat soția mea la Strehaia, am luat niște marfă de la ei, îi verifică pe ăia și au venit la noi. Eu nu am treabă, numai soția. Soția este învinuită că a colaborat cu acești oameni. Eu acum mă duc în calitatea mea de avocat, jurist să o apăr pe soția mea. Nu am niciun fel de probleme”, a spus Dorin Cioabă, la Sibiu.
Ulterior, situația lui s-a schimbat a fost audiat, iar în cursul serii, pe numele autointitulatului rege al romilor a fost emis un mandat de reținere pentru 24 de ore.
Două autoturisme de lux și aproape 250.000 de euro au confiscat polițiștii, în urma perchezițiilor din 8 județe și București, în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de 5 milioane de euro.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2009 – 2014, reprezentanții mai multor societăți comerciale ar fi creat un circuit infracțional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludării obligațiilor fiscale.
Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea societăților comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operațiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane de euro pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. și ar fi diminuat artifical impozitul pe profit.
Ulterior, prin intermediul societăților comerciale controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume. Astfel, ar fi fost efectuate depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăților, pentru disimularea provenienței ilicite a banilor.
Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți.
Perchezițiile s-au desfășurat în județele Mehedinți, Timiș, Argeș, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj și în municipiul București.