Prima pagină » Știri » Regele Mihai I: Națiunea a avut de făcut o importantă alegere democratică. Domnia legii – de neclintit

Regele Mihai I: Națiunea a avut de făcut o importantă alegere democratică. Domnia legii – de neclintit

Regele Mihai I: Națiunea a avut de făcut o importantă alegere democratică. Domnia legii - de neclintit
Națiunea română a avut de făcut o importantă alegere democratică la sfârșitul anului și sper ca domnia legii și respectul față de rostul instituțiilor statului să fie neclintit, transmite Regele Mihai I în mesajul său de Crăciun, apreciind "atașamentul" românilor față de Coroană.

„Români, este al șaptezeci și cincilea an în care mă adresez vouă de Crăciun. România anului 2014 este atât de diferită de cea a lui 1940 când, la vârsta de 19 ani abia împliniți, am primit onoarea de a fi, din nou, Suveranul vostru. Și atât de diferită de cea a întunecatului an 1989, când vă încurajam de departe, din exil. Anul acesta, Europa a sărbătorit 25 de ani de la căderea dictaturii comuniste. Iar Bucureștiul a fost, pentru două zile, capitala morală a continentului, prin prezența atâtor lideri democratici care au scris istoria ultimului sfert de secol. Să ne plecăm adânc în memoria românilor, atât de mulți la număr, victime ale negrei perioade din 1945 până în 1989!”, se arată în mesajul de Crăciun al Regelui Mihai I transmis miercuri.

„Națiunea noastră a avut de făcut la sfârșitul anului o importantă alegere democratică. Neașteptat de mulți oameni și-au exercitat dreptul de vot, ceea ce dă speranță și bucurie. Țara însă trebuie să rămână unită, fiindcă interesele fundamentale ale României sunt deasupra conjuncturii, deasupra puterii vremelnice și a preferințelor politice. Sper ca, de aici încolo, domnia legii și respectul față de rostul instituțiilor Statului să fie de neclintit”, precizează Regele Mihai I.

Suveranul apreciază „afecțiunea și încrederea” românilor, subliniind că împreună cu Regina primește „cu bucurie” atașamentul lor față de Coroană.

Regele Mihai I precizează că 2014 a adus satisfacții Casei Regale.

„Familia Regală a vizitat Israelul, pentru prima oară de la fondarea acestui stat. Acolo, la Ierusalim, sălășluiește așezământul ortodox ridicat sub domnia bunicilor mei, Regele Ferdinand I și Regina Maria. Fiica mea, Margareta, m-a reprezentat la Yad Vashem, unde Regina Elena, mama mea, are numele înscris în piatră, în calitate de Drept Între Popoare.

Membrii Familiei mele au vizitat Suedia, Marea Britanie, Italia, Marocul, Iordania, Italia, Germania, Qatar, Bulgaria, Grecia și Turcia. Peste tot, Casa Regală a dus un mesaj primit cu respect, spre binele relațiilor țării noastre cu restul lumii. În țară, Principesa Moștenitoare, Principele Radu și, de doi ani încoace, Principele Nicolae, au fost săptămână de săptămână în orașe și comune din toate colțurile țării, inspirând și dând curaj comunităților locale. Un mare număr de instituții și organizații au primit nume sau patronaj regal, simțindu-se conectate la stabilitate, respectabilitate și continuitate. Curtea de Argeș este prima urbe care a primit titlul de «Oraș Regal»”, se arată în mesaj.

Regele Mihai I mai precizează că Familia Regală continuă munca socială începută de Regina Elisabeta a României acum un secol și jumătate, implicându-se în proiecte educaționale, culturale, de voluntariat și de răspundere socială.
Totodată, el afirmă că, „prin viața pe care i-a dat-o prezența Familiei mele, Castelul Peleș s-a transformat dintr-un muzeu național într-un martor al continuității și suveranității noastre, ca stat european”.

Pe de altă parte, el aduce „laudă inițiativei individuale”, apreciind faptul că sectorul privat din România „s-a străduit să sporească prosperitatea societății noastre, chiar în condiții descurajante, dând dovadă de creativitate, însuflețire și patriotism”.

Regele exprimă recunoștință militarilor români „admirați în lumea transatlantică pentru cât de mult realizează cu resurse financiare atât de modeste”.

„Gândul meu se îndreaptă către bătrânii singuri, către copiii care cresc departe de ai lor, către cei de toate vârstele care nu au cum să-și vadă de sănătate așa cum trebuie. În zilele acestea, ne gândim la lecția de iubire, suferință și modestie a Domnului Nostru Isus Hristos. Nașterea Domnului aduce cu sine un desăvârșit exemplu de bunătate, de altruism, de grijă față de aproapele tău și un neclintit atașament față de familie. Întregii noastre națiuni, trăitoare în țară și în Republica Moldova, precum și tuturor românilor din alte părți ale lumii, iubirea și nădejdea mea!”, se mai arată în mesajul de Crăciun al Regelui Mihai I.

Cătălina Mihai, [email protected]

Autor

Citește și