Premierul Ludovic Orban a vorbit miercuri, după ce a participat la o şedinţă de lucru pentru evaluarea pagubelor produse de inundaţii, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), despre eventuale măsuri de relaxare după data de 1 iulie. Acesta, însă, nu a putut preciza dacă printre acestea se află și deschiderea restaurantelor. „Îngrijorător este că numărul de persoane infectate este distribuit în aproape toată țara”, a spus el.
Întrebat ce așteptări să aibă românii după 1 iulie, premierul a spus că „o parte de relaxare” vine numai dacă se înregistrează „un nivel previzionat” al răspândirii virusului în comunitate, scrie Mediafax.
Potrivit premierului, măsurile de relaxare au fost foarte prudente până acum: „Încă avem un număr mare de infectări. Îngrijorător este că numărul de persoane infectate este distribuit în aproape toată țara, ceea ce înseamnă că virusul este prezent aproape peste tot”.
Întrebat dacă există varianta potrivit căreia să nu mai anunțe noi măsuri de relaxare după 1 iulie, Orban a spus că evaluarea se va face la 9-10 zile de la ultima relaxare: „În funcție de evoluție vom anunța”.
Întrebat, de asemenea, dacă se deschid restaurantele, premierul a răspuns: „Nu pot să dau un răspuns în momentul de față”.
Terasele restaurantelor s-au deschis deja, încă din 1 iunie, dar acestea s-au micşorat și cu 75 la sută după epidemia COVID și servrsc cam 25–30 la sută față de cum serveau în mod obișnuit la mese. Autoritățile caută soluții pentru a extinde spațiul pentru terase.
Din cauza capacității reduse a teraselor, persoanele care își doresc să se bucure de această exăperiență trebuie să își rezerve locul din timp.
Potrivit Mediafax, cei care vor să fie siguri că prind loc la una dintre cele mai căutate terase din Braşov trebuie să îţi faci rezervare din timp.
Autoritățile au găsit nereguli la terasele, cluburile, barurile și restaurantele din Capitală, în cadrul unor verificări făcute vineri, 19 iunie. Activitatea unei firme a fost suspendată, iar alte 16 au fost amendate, pentru nerespectarea măsurilor din starea de alertă.
Amenzile au fost date în cadrul unei verificări făcute vineri de polițiști, împreună cu angajați ai Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, precum și comisari ai Comisariatului Pentru Protecția Consumatorilor.
Controlul a vizat respectarea măsurilor care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și respectarea altor acte normative în vigoare.