RELAXARE. Ministrul Economiei explică de ce momentan nu pot fi redeschise restaurantele: „Eu zic că ar trebui cel mai prudent să mai aşteptăm două săptămâni”
Ministrul Economiei Virgil Popescu a explicat motivul din cauza căruia resturantele nu pot fi deschise înainte de 1 iulie, când urmează o nouă etapă a măsurilor de relaxare a restrictițiilor dacă numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 nu va crește.
Virgil Popescu a susținut că riscul de infectare cu noul coronavirus în incinta restaurantelor, deci a spațiilor închise în care oamenii nu ar avea cum să poarte măști, este unul foarte ridicat, din această cauză, redeschiderea lor ar putea avea loc abia începând cu 1 iulie.
Ministrul Economiei, despre redeschiderea restaurantelor: „Nu pot trece peste…”
De asemenea, acesta a precizat într-o ședință a Camerei Deputaților că nu poate trece nu peste recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică, ale Ministerului Sănătăţii şi ale medicilor, în ceea ce privește deschiderea restaurantelor.
„Este aceeaşi măsură de populism de care a dat dovadă Partidul Social Democrat. Eu sunt ministru al Economiei. Îmi doresc ca economia să se restarteze cât mai repede. Îmi doresc ca economia să treacă peste această pandemie, dar nu pot trece peste recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică, ale Ministerului Sănătăţii, ale medicilor, care ne spun că probabilitatea cea mai mare de infectare cu coronavirus este în interiorul restaurantelor. Eu zic că ar trebui cel mai prudent să mai aşteptăm două săptămâni”, a explicat ministrul Economiei.
Când s-ar putea redeschide restaurantele și în ce condiții
„Ne-am propus ca termen 1 iulie. Că o fac săptămâna viitoare din punct de vedere populistic sau mai stăm o săptămână şi o facem natural practic este acelaşi lucru. Dar nu trebuie să dăm peste cap ceea ce spun specialiştii şi, dacă ei recomandă, eu cred că ar trebui să-i ascultăm”, a explicat Virgil Popescu, întrebat despre decizia PSD de a nu vota prelungirea stării de alertă dacă nu se va veni cu măsuri concrete pentru redeschiderea restaurantelor, inclusiv în interiorul acestor unităţi.
„Dacă toţi respectăm normele”
În plus, acesta a reamintit faptul că cei care dețin restaurante în interiorul clădirilor sau în interiorul hotelurilor beneficiază în acest moment de deschiderea teraselor.
„Eu cred că dacă toţi respectăm normele, cu 1 iulie vor fi deschise şi restaurantele. Exact când, în mod normal, în România începe sezonul real turistic”, a mai spus Virgil Popescu.
Ministrul Economiei a precizat că unele țări europene sunt cu două săptămâni şi jumătate înaintea României din punct de vedere al izbucnirii epidemiei, astfel încât nu se poate face o comparaţie cu acestea.