„Nu mă mai întorc în politică. Nu mai vreau să aud de afaceri cu statul român. Voi face afaceri atât timp cât statul îmi va da voie (….) Dacă statul român consideră că tot ceea ce câștig trebuie să îi dau lui, atunci trebuie să îmi găsesc altceva”, a declarat Fenechiu, la ieșirea din penitenciar.
Potrivit instanței, a fost respinsă ca nefondată contestația procurorilor la decizia Judecătoriei Vaslui, de eliberare condiționată a lui Relu Fenechiu, iar decizia Tribunalului este definitivă. Prin urmare, fostul ministru al Transporturilor, încarcerat la Penitenciarul Vaslui, poate fi eliberat condiționat, scrie Mediafax.
Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul” și la trei ani și 10 luni în dosarul „Siveco”, după ce și-a recunoscut faptele. Pedepsele au fost contopite, astfel că, potrivit magistraților vasluieni Fenechiu ar fi avut de ispășit cinci ani și 6 luni de închisoare.
Fostul ministrul al Transporturilor a fost condamnat definintiv în dosarul „Transformatorul” pe 30 ianuarie 2014, după ce a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în iunie 2012, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției. Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, alături de fratele său, Lucian Fenechiu și fostul director al societății Fene Grup, Mihai Bogdan Damian. Atât Lucian Fenechiu, cât și Mihai Bogdan Damian au fost eliberați condiționat.
La începutul lunii august 2016, Relu Fenechiu a cerut eliberarea condiționată din cadrul Penitenciarului Vaslui, deși nu mai era încarcerat acolo, solicitând instanței să ia act de faptul că și-a executat fracția din pedeapsă.
Al doilea dosar în care Fenechiu a fost condamnat este dosarul „Siveco”. Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat de Tribunalul București la trei ani și 10 luni închisoare cu executare, după ce și-a recunoscut vinovăția în acest dosar în care este acuzat de DNA Ploiești de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani.
Pedeapsa lui Relu Fenechiu a scăzut și datorită lucrărilor științifice cu titlurile „Itinerarii duhovnicești în județul Iași” și „Ingineria avanasată soluție strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de nord est”, dar și datorită invențiilor precum microhidrocentrala plutitoare, cricul încorporat în mașină și stingatorul cu senzor, brevetate în perioada în care era încarcerat în Penitenciarul Vaslui.