Prima pagină » Știri » Rembrandt van Rijn. Iată cele mai frumoase tablouri realizate de celebrul pictor olandez Rembrandt. FOTO

Rembrandt van Rijn. Iată cele mai frumoase tablouri realizate de celebrul pictor olandez Rembrandt. FOTO

Rembrandt van Rijn, unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei, a realizat de-a lungul vieții sale 600 de picturi, 300 de gravuri și peste 2000 de desene.Cine l-a influențat pe Rembrandt.

Rembrandt van Rijn, unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei, a realizat de-a lungul vieții sale 600 de picturi, 300 de gravuri și peste 2000 de desene. A trăit în perioada cunoscută drept „vârsta de aur olandeză”, când cultura, știința și influența politică a Olandei atingeau apogeul, astfel că și opera a fost de-a dreptul prolifică. Rembrandt van Rijn a cunoscut succesul încă din timpul vieții, spre deosebire de alți mari pictori apreciați mult mai târziu la adevărata valoare. 

Maestru al tehnicii „clar-obscur”, Rembrandt van Rijn a fost caracterizat de istoricul francez Elie Faure drept „singurul pictor care și-a permis să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenușa, sau să facă culorile să străluceasc proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis”. 

Rembrand a găsit inspirația în natură, la fel ca și alți artiști celebri. „Trebuie să alegi un singur maestru – Natura. Pictura este strănepotul naturii. Este înrudită cu Dumnezeu”, spunea Rembrandt van Rijn

Pictorul a început să studieze pictura în anul 1620, în atelierul lui Jacob van Swanenburgh, apoi s-a mutat în Amsterdam unde a cunoscut celebritatea.

În a doua parte a vieții, în opera lui Rembrandt van Rijn s-a văzut mai mult influența pictorului olandez Pieter Lastman, al cărui ucenic a fost. Lastman acorda o atenție deosebită fețelor, mâinilor și picioarelor în lucrările sale. 

Operă a lui Pieter Lastman, unul dintre artiștii care l-au influențat pe Rembrandt van Rijn

Prima comandă importantă a lui Rembrandt van Rijn a fost chiar tabloul „Lecția de anatomie a doctorului Tulp”. Cu această lucrare, realizată pe când avea doar 26 de ani, Rembrandt van Rijn a pătruns în cercul marilor pictori olandezi, iar notorietatea sa a crescut semnificativ.

Rembrandt van Rijn continuă să lucreze cu fervoare și realizează tablouri care astăzi sunt considerate unele dintre cele mai bune opere de artă din istorie.

Rembrandt van Rijn – „Ospățul lui Baltazar”. Tabloul realizat de Rembrandt van Rijn în anul 1635 îl înfățișează pe Nabucodonosor în clipa în care mâna lui Dumnezeu lasă următorul mesaj în ebraică: „mane, tekel, fares” („numărat, cântărit, împărțit”). Acest episod din cartea Profetul Daniel se desfășoară în timpul unui ospăț al lui Baltazar.

Rembrandt van Rijn „Rondul de noapte”. Tabloul considerat azi o capodoperă a fost realizat de Rembrandt  în anul 1642 și a stârnit numeroase controverse la vremea respectivă. Comandantul Frans Banning Cock ar fi criticat atunci faptul că pictorul s-a concentrat mai mult pe acțiunea reprezentată, decât pe chipuri. Mai mult, se pare că pictorul a scuns o mulțime de mesaje greu de descifrat în această operă. 

Rembrandt van Rijn „Batșeba”. Intitulat după numele unui personaj biblic, tabloul realizat de Rembrandt în anul 1654 conturează clipa de frământare pe care Batșeba o trăiește, ispitită fiind de regele David al Israelului.

Rembrandt van Rijn –  „Furtună pe Marea Galileei”

Rembrandt van Rijn a pictat și numeroase autoportrete.

Autoportret (1629)

Autoportret (1630)

Rembrandt van Rijn / Autoportret (1660)

Un portret de Rembrandt van Rijn a fost adjudecat pentru 22 de milioane de euro, în decembrie 2009, la o licitație organizată la Londra de casa Christie’s, acesta constituind un nou record mondial de preț pentru artist. Recordul precedent pentru o lucrare de Rembrandt van Rijn a fost stabilit de „Portretul unei femei de 60 de ani”, vândut pentru 19,8 milioane de lire sterline la o licitație organizată de casa Christie’s, la Londra, în decembrie 2000.