Remus Pricopie, despre decizia de la Școala 10 din Capitală. „Când ai astfel de cazuri, nu poți să ai decât o soluție”

Remus Pricopie, despre decizia de la Școala 10 din Capitală. Când ai astfel de cazuri, nu poți să ai decât o soluție
Publicat: 10/01/2014, 15:35
Actualizat: 19/05/2015, 23:01

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat vineri că decizia luată la Școala nr. 10 din Capitală, de desfacere a contracului de muncă al învățătoarei Dana Blându, este legală și corectă, precizând că atunci când cineva nu respectă nici profesia, nici legea, nu există o altă soluție.

„Când ai astfel de cazuri, când nu respecți nu doar profesia, dar nici legea, nu poți să ai decât o soluție: desfacerea contractului. (…) Cred că decizia e legală, corectă și e dreptul fiecăruia să conteste, iar instanța va hotărî. Cred că lucrurile se vor clarifica”, a spus Remus Pricopie.

Ministrul Educației a explicat care este procedura în astfel de cazuri, pentru a justifica de ce nu au existat până vineri reacții cu privire la cazul de la Școala nr. 10 „Maria Rosetti”.

„Când vorbim de angajați, avem Codul Muncii și Legea Educației. Codul Muncii se aplică tuturor angajaților, Legea Educației vine cu completări specifice. Conform Codului Muncii, nu poți declanșa ancheta în vacanță sau în weekend, ci numai în zile lucrătoare și în activitate. Cazul a fost făcut public pe 27 decembrie. Inspectoratul Școlar a acționat pe 30 decembrie, când Ministerul Educației a discutat cu inspectoratul și a cerut să respecte procedurile legale, pentru că altfel orice decizie poate fi invalidată. Am convenit că pe 30 decembrie Inspectoratul Școlar va face plângere penală, pentru că subiectul are cel puțin două dimensiuni: una vizează componenta profesională, dar are și o dimensiune penală, pentru că se cereau foloase materiale și ea (Dana Blându, n.r.) nu avea dreptul să facă o astfel de solicitare”, a precizat ministrul.

Remus Pricopie a mai spus că au existat două comisii cu obiective diferite, respectiv o comisie la nivel de școală, pentru anchetarea situației în raport cu învățătoarea respectivă și o a doua comisie la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), care a avut rol să vadă în ce context a apărut situația de la Școala nr. 10 și să verifice dacă această situație nu este una mai largă.

Pricopie a mai spus că singura structură care putea lua o decizie în cazul învățătoarei este Consiliul de Administrație al școlii.

„Alt lucru discutat cu Inspectoratul Școlar și cu școala: am rugat pe toată lumea să respecte legea și să nu se antepronunțe, pentru că în orice moment decizia Consiliului de Administrație ar fi putut fi invalidată, pentru că se invoca faptul că s-au făcut presiuni. Nici Inspectoratul Școlar, nici Ministerul Educației nu s-au pronunțat pentru că erau implicate”, a explicat Pricopie.

Consiliul de Administrație al Școlii nr. 10 „Maria Rosetti” a decis, vineri, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învățătoarei Dana Blându, sesizarea Parchetului pentru aspecte penale și întocmirea unui plan de măsuri pentru combaterea pe viitor a unor astfel de fenomene, a spus directoarea unității de învățământ, Camelia Fercu.

În urmă cu o zi, inspectorul școlar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, a anunțat că ISMB i-a suspendat contractul de detașare pe funcție a directoarei de la Școala 10, Camelia Fercu, după ce aceasta formulase o solicitare în acest sens.

Inspectorul general a precizat că directoarea Camelia Fercu va prezida ședința Consiliului de Administrație de vineri, mandatul ei la conducerea școlii urmând să se încheie luni, 13 ianuarie.

ISMB s-a autosesizat, la sfârșitul anului trecut, în cazul învățătoarei Dana Blându, de la Școala nr. 10, care ar fi cerut părinților bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajați ai unității. Cercetările inspectoratului în acest caz au început în 6 ianuarie, întrucât personalul din școală a fost liber în vacanța de sărbători, iar angajații nu puteau fi chemați la serviciu din concediu, conform legii.

Totodată, ISMB a sesizat, în 30 decembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în legătură cu presupuse fapte penale săvârșite de învățătoarea Dana Blându.

Dosarul înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 a fost trimis, miercuri, de procurori la Secția 6 Poliție. Anchetatorii care fac cercetări în acest caz pentru primire de foloase necuvenite.

Polițiștii Secției 6 vor audia aproximativ 20 de părinți ai copiilor din clasa învățătoarei de la Școala 10 din Capitală, acuzată că cerea bani de cadouri de la părinți, potrivit unor surse din Poliție.

Conform surselor citate, la sediul Secției 6 Poliție vor fi chemați pentru audieri, în zile următoarele, aproximativ 20 de părinți, pentru ca, în urma discuțiilor cu aceștia, anchetatorii să stabilească dacă învățătoarea Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajați ai Școlii nr. 10 „Maria Rosetti”, ar fi primit astfel foloase necuvenite.

Audierile la Secția 6 Poliție au început joi, când au fost să dea declarații femeia care a înregistrat-o pe învățătoare atunci când cerea bani pentru cadouri și tatăl altui copil.

Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiați cei aproximativ 20 de părinți, va fi citată pentru a se prezenta la Secția 6 Poliție și învățătoarea Dana Blându.

Anchetele în acest caz au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuție între părinți și învățătoarea Dana Blându, care cere bani pentru cadourile de sărbători.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Fructul pe care Raul a pariat 15.000 de euro, toate economiile sale. Vinde acum un kilogram...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Expert: Este puţin probabil ca Putin să vină la masa negocierilor, indiferent de cine câştigă...
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Ciocolata Dubai, o mare țeapă. Puțini au aflat de înșelătorie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang