Prima pagină » Știri » Remus Pricopie pleacă de la Educație. Bilanțul celor doi ani de mandat

Remus Pricopie pleacă de la Educație. Bilanțul celor doi ani de mandat

Remus Pricopie pleacă de la Educație. Bilanțul celor doi ani de mandat
Fostul rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) nu mai face parte din noul Guvern Ponta, după ce s-a ocupat timp de doi ani de portofoliul Educației. În timpul mandatului său Legea Educației a fost din nou modificată, regulile de admitere în liceu au fost schimbate, a fost adoptat noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământului preuniversitar și au fost introduse manualele digitale la clasa I și a II-a, un episod în urmă căruia i-a fost cerută demisia pentru că elevii au fost nevoiți să învețe o lună după vechile manuale din cauza disputelor dintre minister și editori.

Remus Pricopie, care s-a aflat în fruntea Ministerului Educației din decembrie 2012, nu și-a dat demisia în urma scandalului manualelor digitale pentru clasa I și a II-a care au ajuns pe băncile elevilor cu o lună întârziere, dar nici nu va mai face parte din guvernul Ponta IV. Portofoliul i-a revenit Partidului Conservator, după ce Daniel Constantin a renunțat la funcția de vicepremier tocmai pentru a obține acest minister, iar noul ministru al Educației este Sorin Cîmpeanu.

Finalul de mandat al lui Pricopie a fost marcat de scandalul izbucnit între minister și editori care a împiedicat ajungerea în timp util al manualelor digitale în școli. Unele edituri au contestat la sfârșitul lunii august licitația organizată de minister astfel că tot procesul a fost blocat, iar elevii de clasa I și a II-a au primit manualele digitale cu o lună mai târziu, pe 15 octombrie.

În cei doi ani de mandat, Remus Pricopie a adus în două rânduri modificări legii Educației. Prima oară la sfârșitului anului trecut, printr-o ordonanță de urgență adoptată de guvern pe 23 decembrie și publicată în Monitorul Oficial pe 30 de decembrie. Astfel, evaluarea națională, admiterea la liceu și bacalaureatul susținute după modelul testelor PISA a fost amânată pentru 2019, începând cu generațiile de elevi care intră în clasa a V-a, respectiv în clasa a IX-a, în anul școlar 2015-2016. O altă modificare a vizat menținerea duratei de patru ani pentru ciclul gimnazial și liceu, după ce legea în vigoare prevedea trecerea clasei a IX-a la gimnaziu.  Același act normativ  acordă dreptul absolvenților învățământului profesional să continue studiile liceale la forma de învățământ cu frecvență. Celelalte modificări aduse le puteți vedea AICI 

Ultimele modificări aduse legii Educației au fost făcute pe 26 iunie 2014, când Guvernul a adoptat o nouă ordonanță prin care a introduce posibilitatea organizării unei a treia sesiuni de bacalaureat și doctoratul cu frecvență redusă. O altă schimbare adusă legii educației prevede ca absolvenții de clasa a XII-a care nu au promovat Bacalaureatul să facă meditații instituționalizate, organizate în licee sau instituții de învățământ superior. Pentru aceste meditații, plata profesorilor va putea fi asigurată fie din finanțarea de bază, fie din alte surse de finanțare, precum programe pe fonduri structurale accesate de MEN. Celelalte modificări aduse le puteți vedea AICI

O altă modificare adusă de Remus Pricopie a fost modalitatea de admitere la liceu. Astfel, din 2014, ponderea mediei celor 4 ani de gimnaziu a fost redusă de la 50% la 25% în media finală de admitere la liceu, notele obținute la examenul de Evaluare Națională reprezentând 75%. De asemenea, admiterea în facultate nu se mai poate face în baza notelor din liceu, ci doar a mediei de bacalaureat, acolo unde nu se organizează examen de admitere.

Tot în 2014 au fost introduse simulările la bacalaureat și pentru clasa a XI-a în încercarea de a combate rata slabă de promovare din ultimii ani, precum testările naționale la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a, prevăzute în Legea Educației. 

De asemenea, în septembrie 2014, a fost adoptat regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, o premieră a ultimilor zece ani pentru școlile din România. Proiectul acestui regulament include atât prevederi privind conduita cadrelor didactice și a elevilor, cât și obligații ale părinților, una dintre acestea fiind aceea de a asigura, conform prevederilor legale, frecvența școlară a copilului în învățământul obligatoriu și de a lua măsuri pentru școlarizarea acestuia, până la finalizarea studiilor.