Remus Truică, cercetat în dosarul acordării ilegale de credite de la BRD, a venit la DIICOT
Truică a ajuns la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în jurul orei 09.00 și la intrare nu a făcut declarații.
Potrivit unor surse judiciare, Remus Truică a fost citat să se prezinte pentru a i se aduce la cunoștință că măsura controlului judiciar, luat în urmă cu două luni, în dosarul privind acordarea ilegală de credite de la BRD, va fi prelungită cu încă 60 de zile.
Sursele citate au precizat că joi vor venit la DIICOT și alți inculpați din dosar, tot pentru prelungirea măsurilor preventive.
În același dosar, în 9 iulie a fost audiat la DIICOT și Sorin Popa, fost vicepreședinte BRD. Procurorii l-au audiat și l-au anunțat că va fi cercetat sub control judiciar în dosarul creditelor ilegale.
Irina Truică a dat declarații în acest dosar în 3 iulie, avocatul ei declarând atunci că aceasta a semnat, ca soție a lui Remus Truică, un contract de credit de trei milioane de euro. Avocatul a precizat că Irina Truică are sechestru pe bunurile comune cu soțul ei, cele mai importante fiind terenurile și casa din Snagov.
Procurorii DIICOT instrumentează un dosar privind acordarea ilegală a mai multor credite de către BRD, între care se numără și cel făcut de Elena Udrea, în valoare de aproximativ trei milioane de euro. În cazul fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, DIICOT și-a declinat competența, în 4 martie, și a trimis dosarul la DNA, care continuă cercetările.
DIICOT a anunțat, în 19 mai, că în dosarul privind acordarea ilegală de credite a fost începută urmărirea penală în cazul a 30 de persoane.
Astfel, procurorii DIICOT au început urmărirea penală în cazul lui Lucian Cojocaru și Remus Truică, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal și complicitate la spălare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriela-Ștefania Gavrilescu, Dana Băjescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceaușu, Alice Monac și Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani.
A fost începută urmărirea penală și în cazul lui Cristian-Relu Aparaschivei, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la înșelăciune, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. De asemenea, a fost începută urmărirea penală și în cazul Cristinei-Gabriela Mazilu, Ioana-Irina Truică, Ilie-Marius Coconete, Ștefan Munteanu, Ionuț Victor Nicoreșteanu, Niculae Ciumeti, Constantin Eugen Pop, Giorgiana Mirela Pop, George Gabriel Lișu și S.N.E, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani.
În cazul lui Andrei-Mihai Bejenaru, Dan-Octavian Harabagiu și Marian Gheorghe, procurorii au început urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune și complicitate la spălare de bani.
În comunicatul DIICOT se mai arăta că în cazul lui Sorin Roșca-Stănescu și Adrian Sârbu a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani, iar în cazul Minolei-Alexandra Șerban și Dumitru Diaconescu a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înșelăciune și fals intelectual, în timp ce Dorin Cornal Drulă este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că la sfârșitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD – Groupe Société Générale a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât și cele emise de Banca Națională a României, unor persoane fizice și/sau societăți comerciale, activitatea infracțională concretizându-se în obținerea unor importante sume de bani din săvârșirea subsecventă a unor infracțiuni de înșelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro în dauna BRD – Groupe Société Générale. Membrii grupului infracțional organizat au acționat în mod concertat, în baza unei rezoluții infracționale unice, aceea de a obține importante beneficii financiare, potrivit contribuției infracționale pe palierele execuționale din cadrul grupării. În cadrul grupării infracționale organizate, fiecare membru a desfășurat activități specifice interesului, poziției, pregătirii și profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, cu desfășurare pe termen lung”, menționează DIICOT în comunicatul transmis marți.
Potrivit DIICOT, doi dintre liderii grupării infracționale, folosindu-se de funcțiile deținute în cadrul BRD – Groupe Société Générale, „au racolat și controlat activitatea mai multor persoane subordonate și aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condițiile minime impuse de normele de creditare și că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreați de bancă”.
„Pentru desfășurarea în condiții optime a activității infracționale, suspecții și-au asigurat sprijinul celorlalți membri ai Comitetului de Credit din Centrala BRD – Groupe Société Générale, respectiv Alexandru Claudiu Cercel Duca și Gabriela Gavrilescu, care, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate în mod fraudulos în principal de către agențiile Europa și Primăverii, care funcționează în interiorul Sucursalei Dorobanți a BRD- Grup Dorobanți. În același scop, suspecții i-au atras în activitatea infracțională pe Dana Băjescu, director executiv în cadrul BRD, Mihai Andrei Nanu, director comercial în cadrul BRD, Alice Monac, director la Agenția Europa, Elena Duhomnicu, director al Agenției Primăverii, Monica Ceaușu, director la Agenția Europa după avansarea lui Alice Monac și Alexandru Anghelescu, director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanți”, au mai arătat procurorii DIICOT.
Potrivit acestora, cel de-al treilea lider al grupului infracțional, Remus Truică, a fost și principalul beneficiar al activității infracționale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD – Groupe Société Générale, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obținând astfel suma de 35.000.000 euro.
Procurorii mai spun că în ceea mai mare parte sumele de bani au fost externalizate prin includerea în circuite financiare prin conturi deschise la Monaco, în Elveția, Austria și Cipru, „conturi controlate direct de către Remus Truică și Cristian Aparaschivei și apoi folosite de aceștia pentru achiziționarea unor bunuri de lux, ambarcațiuni și imobile”.
„Pentru punerea în executare a activităților infracționale inculpatul Remus Truică s-a folosit în principal de inculpatul Cristian Aparaschivei, omul său de încredere, care l-a rândul său a atras în cadrul grupului infracțional organizat alte persoane”, mai notează procurorii DIICOT, precizând că Truică a coordonat și înființarea a cinci societăți comerciale reprezentate și administrate de către Cristian Aparaschivei și Ilie Coconete și S.N.E, care, de asemenea, au obținut în mod fraudulos credite de la BRD – Groupe Société Générale.