Renate Weber nu va mai ocupa funcția de Avocat al Poporului, după ce a fost demisă de către plenul reunit al Parlamentului.
Legislativul a aprobat, miercuri, revocarea cu 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”.
Comisiile juridice adoptaseră raportul de admitere a solicitării de revocare din funcţie a Avocatului Poporului.
Senatorii şi deputaţii au respins, marţi, în şedinţă comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului.
Poziția de Avocat al Poporului este importantă în sistemul de influență a administrației, având în vedere că aceasta e singura instituție care poate bloca ordonanțele de urgență emise de guvern prin atacarea lor la Curtea Constituțională.
Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a transmis încă de marți că social-democraţii vor contesta la Curtea Constituţională schimbarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului şi că vor reclama Comisiei Europene acest demers.
„Plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcția de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber, pentru motive care țin de încălcarea Constituției șia legilor țării”, a spus liderul PNL, Ludovic Orban.
Vicepremierul Kelemen Hunor spune că o eventuală schimbare a lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului nu are nimic „extravagant” și că este vorba despre o procedură în litera Constituției.
„Este o procedură legală, constituțională care a mai fost pusă în practică. Dacă o evaluare ajunge la această concluzie, se întâmplă, se va mai întâmpla în România, nu este nimic extravagant. Probabil vom ajunge și noi în stadiul în care aceste instituții vor avea niște conduceri care să nu fie schimbate. Legiuitorul lasă posibilitatea de a revoca”, a spus Hunor la TVR, potrivit Mediafax.