Renate Weber, membră a ALDE, a fost aleasă în funcția de Avocat al Poporului / Reacția lui Tăriceanu: Weber este activist al drepturilor omului

Publicat: 26 06. 2019, 18:30

Numirea acesteia a fost aprobată cu 208 de voturi „pentru” în plenul reunit, de miercuri, al Parlamentului. Peter Eckstein Kovacs a primit 109 de voturi „pentru”, iar Cătălin Voinea – Mic 16 voturi.

PNL și USR l-au susținut pe Peter Eckstein Kovacs pentru funcția de Avocat al Poporului, iar PMP pe avocatul Cătălin Voinea-Mic.

După ce a fost propusă de ALDE pentru funcție, Renate Weber a anunțat că demisionează din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Victor Ciorbea a trimis, luni, o adresă către președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Călin Popescu Tăriceanu, în care îi anunță că mandatul său în funcția de Avocat al Poporului a încetat, potivit unui comunicat de presă al instituției.

Potrivit legii 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, „Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată.

Tăriceanu: Weber este activist al drepturilor omului. Independența justiției, afectată în ultimii ani

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că Avocatul Poporului poate să joace un rol mai important, în contextul în care în România ultimilor ani independența justiției a fost afectată. Liderul ALDE consideră că Renate Weber este o activistă a drepturilor omului.

„Această instituție (Avocatul Poporului-n.red.) poate să joace un rol din ce în ce mai important, mai ales în contextul în care în România ultimilor ani au fost înregistrate grave derapaje în ceea ce privește independența justiției și pentru că independența justiției a fost afectată, atunci, invariabil, drepturile și libertățile cetățenilor sunt cele care suferă și Avocatul Poporului este inistituția menită să apere aceste drepturi ale cetățenilor, așa încât cred că va trebui să joace un rol cât mai activ în această dezbatere publică care a fost distorsionată, s-a încercat discreditarea ei, dar cred că dacă România vrea cu adevărat să fie o țară democratică și liberă în care cetățenii să poată trăi neîngrădit, fără ca să existe atmosfera care a domnit în ultimii ani, o atmosferă de gen Big Brother, de supraveghere, teroare, cătușe, justiție televizată, cred că Avocatul Poporului trebuie să joace un rol cât mai puternic în perioada care urmează”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, la finalul plenului reunit al Parlamentului unde a fost votată Renate Weber ca nou Avocat al Poporului.

În contextul în care Renate Weber s-a pronunțat, la audierile din comisiile de specialitate, pentru restrângerea atribuțiilor Avocatului Poporului în zona dreptului de a sesiza CCR pe OUG și ca această funcție să se concentreze mai mult pe apărarea drepturilor și libertăților individului, Tăriceanu a spus: „O cunosc pe doamna Renate Weber de foarte mulți ani, știu care este activitatea profesională a domniei sale. Este un cunoscut activist al drepturilor omului și cred că este în mod firesc să fie tentată să se aplece mai mult pe această componentă, dar sunt absolut convins că își va îndeplini în totalitate toate atribuțiile pe care i le conferă legea în privința exercitării mandatului de Avocat al Poporului”.

În ceea ce privește campania anti – George Soros condusă de coaliția PSD-ALDE în ultimii ani și deținerea de către Renate Weber a funcției de președinte a fundației Soros din România, Tăriceanu a declarat că astfel de acuzații „nu au cel mai mic fundament”.

„Cred că activitatea doamnei Weber este cunoscută, arhicunoscută, transparentă, așa încât nu cred că acuzații de acest gen au cel mai mic fundament. Nu cred că se pot justifica astfel de acuzații. Renate Weber și-a făcut datoria față de acest element fundamental care reprezintă drepturile cetățeanului cu prisosință”, a declarat Tăriceanu.

Foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru