Prima pagină » Știri » Repetițiile pentru parada de 1 Decembrie s-au încheiat în Piața Constituției, traficul a fost reluat

Repetițiile pentru parada de 1 Decembrie s-au încheiat în Piața Constituției, traficul a fost reluat

Repetițiile pentru parada de 1 Decembrie s-au încheiat în Piața Constituției, traficul a fost reluat
Repetițiile pentru parada de 1 Decembrie, care au avut loc în cursul dimineții în Piața Constituției, s-au încheiat, iar traficul a fost reluat în zonă, urmând să fie din nou restricționat de luni până marți după-amiază.

Peste 2.600 de militari și 360 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, SPP, STS și Poliția Locală vor lua parte la parada militară de 1 Decembrie care va avea loc în Capitală, manifestările desfășurându-se pentrru al doilea an consecutiv în Piața Constituției.

Începând de vineri după-amiază și până marți la ora 15.00 sunt interzise parcarea și staționarea mașinilor pe bulevardul Națiunile Unite, de la strada B.P. Hașdeu până la Piața Națiunile Unite, strada Izvor și bulevardul Libertății, între Splaiul Independenței și Rond Coșbuc, pe ambele părți, inclusiv bretelele din Piața Constituției (cele dinspre Parchetul General și Ministerul Finanțelor Publice).

De asemenea, începând de luni dimineață, de la ora 08.30 și până marți, la ora 16.00, traficul va fi restricționat pe bulevardul Libertății, benzile I și II de circulație, între bulevardul Națiunile Unite și Calea 13 Septembrie, sensul dinspre Splaiul Independenței către Piața Regina Maria.

Marți, între orele 05.00 – 15.00, vor fi restricții de trafic pe următoarele artere: Calea 13 Septembrie, de la intersecția Tudor Vladimirescu până la bulevardul Libertății; strada Izvor, de la strada B.P. Hașdeu, până la Piața Arsenalului; strada B.P. Hașdeu, între str. Izvor și Splaiul Independenței; Splaiul Independenței, de la Piața Operei până la podul Națiunile Unite, sensul către Piața Unirii; bulevardul Unirii, intersecția cu bulevardul I.C. Brătianu până la Piața Constituției; bulevardul Națiunile Unite; bulevardul Regina Maria, între bulevardul Unirii și Piața Regina Maria; bulevardul George Coșbuc, de la intersecția cu B-dul. Tudor Vladimirescu, până la Piața Regina Maria; Calea Rahovei, între bulevardul Libertății și bulevardul George Coșbuc.

Rutele ocolitoare recomandate de Poliția Rutieră sunt următoarele: Calea 13 Septembrie – Șoseaua Panduri – strada Dr. Rainer – bulevardul Eroilor – strada Știrbei Vodă – Calea Victoriei; Calea 13 Septembrie – Șoseaua Panduri – strada Dr. Rainer – bulevardul Eroilor – strada Știrbei Vodă – strada Berzei – strada Buzești – Piața Victoriei; Calea Rahovei – strada Progresului – strada Constantin Istrate – bulevardul Mărășești – bulevardul Dimitrie Cantemir – Piața Unirii.

Mai multe linii de autobuz și tramvai vor avea trasee deviate, marți, în timpul restricților de trafic.

Potrivit Regiei Autonome de Transport București, marți, între orele 05.00 și 15.00, va fi restricționat traficul rutier pe Calea 13 Septembrie între Bd. Tudor Vladimirescu și Bd. Libertății, str. Izvor, Bd. B. P. Hașdeu, Splaiul Independenței între Piața Operei și Podul Națiunile Unite, Bd. Unirii între Piața Constituției și Bd. I.C. Brătianu, Bd. Națiunile Unite, Bd. Libertății, Bd. Regina Maria, Bd. George Coșbuc, Calea Rahovei între Bd. Libertății și Bd. George Coșbuc.

În timpul restricțiilor de trafic din cele două zile, tramvaiele liniilor 7, 23, 27, 32 și 47, precum și autobuzele liniilor 104, 123, 124, 117, 136, 232 și 385 vor circula pe trasee deviate. Și autobuzele liniilor de noapte N110, N114, N115 și N121 vor circula pe rute modificate față de traseele de bază.

De asemenea, pentru asigurarea legăturii între Calea Rahovei și Piața Unirii, va fi înființată linia navetă de autobuze 632, care va avea traseu de la terminalul „Piața Sfânta Vineri” și stația „Șoseaua Progresului”, pe str. Sf. Vineri, Piața Unirii, Bd. Dimitrie Cantemir, Bd. Mărășești, str. Dr. Istrati, Șos. Viilor, str. Năsăud, Șos. Progresului, Calea Rahovei, cu întoarcere pe str. Odoarei, Șos. Viilor, str. Dr. Constantin Istrati, Bd. Mărășești, Bd. Dimitrie Cantemir, Piața Unirii, Bd. Corneliu Coposu, Piața Sf. Vineri.

Și luni, 30 noiembrie, de la ora 09.00, va fi retricționat traficul rutier pe bulevardul Libertății, tronsonul bulevardul Națiunile Unite – Calea 13 Septembrie, pentru montarea tribunei oficiale în Piața Constituției. În timpul restricțiie de trafic, autobuzele liniei 136 vor merge pe un traseu deviat.

În noaptea de luni spre marți, între orele 23.00 și 05.00, autobuzele liniei N121 vor circula de la terminalul „Zețarilor” la intersecția Calea 13 Septembrie cu strada Izvor, apoi pe un traseu modificat, în ambele sensuri, pe strada Izvor, bulevardul Națiunile Unite, Splaiul Independenței, Piața Unirii.

Potrivit MApN, peste 2.600 de militari și specialiști, cu 360 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Poliția Locală București vor participa, marți, începând cu ora 11.00, la parada militară de Ziua Națională a României, în Piața Constituției din București.

Militarilor români li se vor adăuga detașamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Tot în București, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I va avea loc, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori.

De asemenea, se vor organiza ceremonii militare și religioase de depunere de coroane de flori în garnizoanele din țară unde sunt dislocate mari unități și unități militare.

De Ziua Națională, drapelul tricolor va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale ale Forțelor Navale se va ridica Marele Pavoaz.

Până în 2014, parada militară Ziua Națională a avut loc pe Șoseaua Kiseleff, cu defilarea militarilor din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI și SPP, precum și a mijloacelor tehnice pe sub Arcul de Triumf.

Parada militară de 1 Decembrie are loc în Piața Constituției pentru al doilea an consecutiv, în condițiile în care la Arcul de Triumf au loc lucrări de consolidare.

Lucrările de consolidare, restaurare și conservare la Arcul de Triumf au început în martie 2014, iar termenul de finalizare a proiectului era martie 2015.

Consolidarea și restaurarea monumentului Arcul de Triumf este făcută cu fonduri prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013 și erau estimate la o valoare de 30.461.626, 92 de lei, din care 19.534.718,59 de lei fonduri nerambursabile. Din bugetul de stat au fost alocați alți 8.475.402,65 de lei, iar 2.451.505,69 de lei reprezentau cofinanțarea Primăriei Capitalei.

Lucrările de restaurare, consolidare și conservare sunt făcute de un consorțiu format din Romconstruct și UTI.

Arcul de Triumf este monument istoric de clasa A, ce comemorează victoria României în Primul Război Mondial. Proiectat de Petre Antonescu, monumentul a fost construit în perioada 1921-1922 și renovat în perioada 1935 – 1936.

Din anul 1990, ziua de 1 Decembrie a devenit, prin lege, Ziua Națională a României.

Citește și