Faptul că în conserve de carne de vită provenite din România s-ar fi găsit urme de carne de cal, așa cum au reclamat recent autoritățile britanice, „nu este confirmat absolut deloc”, a susținut la Sibiu premierul Victor Ponta, luând apărarea companiei Scandia de la care ar proveni produsele.
Președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a anunțat însă joi seara, după apariția subiectului în presa de la Londra, că a primit o informare de la autoritățile din Marea Britanie, potrivit căreia în conservele de carne de vită provenite din România inspectorii sanitari veterinari britanici au descoperit carne de cal în proporție de 1-5%. „Facem verificări la această firmă, verificăm întreg traseul mărfii”, a spus Mănăstireanu, adăugând că înlocuirea cărnii de vită cu carne de cal nu reprezintă o problemă de siguranță alimentară, ci una de posibilă fraudă.
De la Sibiu, premierul a îndemnat însă la calm. „Nu e confirmat absolut deloc. Fac un apel la presa română: să nu ne împușcăm singuri în picior”, a cerut el.
Ponta a admis că nu are detalii în afară de faptul că „se ocupă ANSVSA”, dar a apărat compania Scandia, chiar dacă i-a greșit inițial numele. „Compania Scandic e o companie care a făcut investiții imporante. Scandia, îmi cer scuze, era pronunția în franceză. Începem să omorâm știrile românești doar ca să dăm breakingnews-uri la televitor?”, a spus Ponta.
Noul scandal în mijlocul căruia a apărut numele României s-a declanșat după ce Sky News a relatat că, în urma testelor de laborator, s-a descoperit că un lot de conserve de carne de vită conține urme de carne de cal. Potrivit sursei citate, lotul respectiv a fost descoperit în două lanțuri de magazine din Marea Britanie.
Datele agenției de care se ocupă de siguranța alimentelor din UK arată că conservele respective au fost produse în România, în ianuarie 2013 și exportate în Regatul Unit.
În urma analizelor s-a constat că respectivele conserve conțineau între 1% și 5% ADN de carne de cal și au fost descoperite în urma unui control de rutină. Conservele au fost retrase de la comercializare pentru că în lista ingredientelor nu este menționată prezența cărnii de cal.
Ulterior, șeful ANSVSA a anunțat public declanșarea unei anchete la compania de conserve, fără a-i preciza însă numele. Dacă se confirmă substituția cărnii de vită cu cea de cal, marfa va fi distrusă, a precizat șeful ANSVSA.