Conflictul de la Operă a pornit de la scrisoarea lui Ioan Holender, fostul director al Operei de la Viena. Acesta aprecia produsele și onorariile colaboratorilor Operei Române de sub interimatul managerului Beatrice Rancea: „Iată cum astfel cei trei muschetari: Mottadelli, Zanella și Șerban, sub egidă binevoitoarei doamne Director Interimar Beatrice Rancea, conduc destinele fostei prestigioase instituții ale primei scene lirice ale unei țări în care cam toate s-au pierdut și căreia cumva, doar cultură îi mai rămăsese. Oare fostul Ministru al Culturii Ionuț Vulpescu, acum din nou înscăunat, ce părere are despre toate acestea, căci peștele știm de unde se împute?!”
Pe 29 ianuarie, Opera Națională a remis un Comunicat de presă în care se arată că nu răspunde articolelor tendențioase, false și lipsite de substanță și sesizează instanțele de judecată competente ori de câte ori instituția va face obiectul unor atacuri defăimătoare.
„Opera Națională București, instituție de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale reprezentată prin doamna Beatrice Rancea, Manager – Director General Interimar, vă informează că nu răspunde articolelor tendențioase, false și lipsite de substanță, de natură a afecta activitatea instituției aduse în spațiul public de diferite persoane precum cele apărute în ultima perioadă.
De asemenea, doamna Beatrice Rancea, în calitatea sa de reprezentant legal al Operei Naționale București nu va permite ca instituția să fie atrasă și să facă obiectul unor scandaluri bazate pe false probleme lansate în spațiul public doar cu scopul defăimării acesteia”, menționează sursa citată.
Astfel, managerul Operei Române, Beatrie Rancea, a transmis că ia în calcul să sesizeze instanțele de judecată competente ori de câte ori instituția va face obiectul unor atacuri defăimătoare.