Prima pagină » Știri » Replica României la donația Rusiei pentru Cumințenia Pământului bate apropoul la Tezaur

Replica României la donația Rusiei pentru Cumințenia Pământului bate apropoul la Tezaur

Replica României la donația Rusiei pentru Cumințenia Pământului bate apropoul la Tezaur
În timp ce președintele Klaus Iohannis s-a abținut să comenteze gestul Ambasadei Rusiei la București de a dona 100 de euro pentru „Cumințenia Pământului" și de a lansa totodată un videoclip de propagandă istorică, Ministerul Afacerilor Externe dă replica diplomației rusești de la București: „Apreciem contribuția Ambasadei Federației Ruse la recuperarea patrimoniului național românesc și o încurajăm să continue această abordare", arată MAE într-un comunicat de presă, făcând referire la eforturile de recuperare a Tezaurului românesc de la Moscova. MAE a criticat de asemenea demersul Ambasadei rusești de a însoți donația cu videclipul de propagandă, spunând că „promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale".

„Apreciem contribuția Ambasadei Federației Ruse la recuperarea patrimoniului național românesc și o încurajăm să continue această abordare. Totodată, încurajăm susținerea campaniei de către orice actor public sau privat, în spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului român”, arată MAE într-un comunicat de presă, ca replică la gestul de luni al Ambasadei Rusiei la București de a dona 100 de euro pentru campania pentru recuperarea operei „Cumințenia Pământului” a lui Brâncuși.

MAE condamnă însă gestul ambasadei conduse de noul ambasador Valeri Kuzmin, de a lansa și un videoclip de propagandă, în care România este prezentată ca având legături istorice de prietenie cu Uniunea Sovietică și datorându-i chiar dezvoltarea și reconstrucția de după al doilea război mondial.

„Pare însă mai puțin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federației Ruse, mesaj care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale. Aceasta cu atât mai mult, cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsura să se pronunțe este Comisia comună de istorici româno-rusă al cărei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care țin de istorie, în vederea consolidării încrederii reciproce”, arată MAE în comunicatul de presă.

Președintele Klaus Iohannis s-a abținut să comenteze gestul Ambasadei Rusiei, după ședința CSAT de marți, el făcând însă referire la protestul care a avut loc marți la Amabasadă, în care mai mulți oameni au donat simbolic eurocenți pentru Rusia, în replică la gestul considerat jignitor de a dona 100 de euro pentru recuperarea „Cumințeniei Pământului”.

„Nu comentez acțiunile unei ambasade străine, asta va face Ministerul Afacerilor Externe. Dacă vorbim despre inițiativa de a protesta, dacă oamenii s-au simțit jigniți sau li s-a părut că nu se prezintă anumite lucruri așa cum trebuie și vor să-și arate liber și democratic dezacordul, România este o țară în care acest lucru este posibil”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Luni, Ambasada Rusiei, condusă de noul emisar al lui Putin la București, Valeri Kuzmin, a anunțat că a donat 100 de euro pentru „Cumințenia Pământului”. Anunțul a fost însoțit și de un videoclip de propagandă, ce se dorește o replică la clipul creat de o agenție de publicitate fără legătură cu campania oficială a Guvernului. În clipul respectiv, apăreau și secvențe legate de Tezaurul României luat de ruși, de Stalin, de colectivizare și comunismul impus de sovietici. Replica video a Rusiei, lansată la București de noul ambasador Valeri Kuzmin, arată că România s-a reconstruit după al Doilea Război Mondial cu ajutorul URSS și că românii au luptat alături de sovietici în cele două războaie mondiale.