Printr-un comunicat de presă al Societății Naționale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA de marți, 18 februarie 2020, vocile autorizate ale companiei își exprimă temerea că afirmațiile președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, potrivit cărora instituția pe care acesta o conduce analizează posibila implicare a angajaților „companiilor-țintă”, Transgaz și Tarom, în „licitații trucate”, ar afecta capitalul de imagine al operatorului tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) și cotația acțiunilor acestuia la bursă.
„Având în vedere recentele declarații ale președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, vehiculate în spațiul public cu referire la SNTGN Transgaz SA și respectarea cadrului concurențial din România, declarații în care nu a precizat perioada la care se referă aceste investigații, și numește societatea «companie-țintă», dorim să informăm opinia publică că SNTGN Transgaz SA a emis deja un comunicat de presă referitor la toate aceste aspecte, încă din data de 12 ianuarie 2020”, scriu cei de la Transgaz în comunicat. „SNTGN Transgaz SA, în calitate de societate listată la Bursa de Valori București (BVB), consideră toate aceste precizări deosebit de importante pentru corecta și completa informare a tuturor celor care se pronunță asupra acestui subiect, astfel încât aceste declarații în care nu se precizează că este vorba de acțiuni vizând modul în care s-au derulat proceduri de atribuire a unor contracte de achiziție de lucrări derulate în perioada 2009-2011, să nu afecteze capitalul de imagine al companiei și cotația acțiunilor acesteia la bursă”.
În documentul din 12 ianuarie 2020, compania preciza că, cităm: „SNTGN Transgaz SA informează asupra faptului că, potrivit Convocatorului ședinței Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA) ce va avea loc pe 10 februarie 2020, societatea supune aprobării achiziţionarea de servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică de specialitate în probleme de dreptul concurenţei, legislaţie şi proceduri europene incidente, care să apere interesele companiei și să minimizeze riscul unei soluţii nefavorabile din Raportul investigației realizate de Consiliul Concurenței.
Subliniem faptul că această investigație se referă la acțiuni vizând modul în care s-au derulat proceduri de atribuire a unor contracte de achiziție de lucrări derulate de Transgaz în perioada 2009-2011, deci înainte de implementarea managementului privat la Transgaz, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare și că nu există investigații ale Consiliului Concurenței cu privire la licitații organizate de Transgaz în ultimii ani”.
Reamintim că marți, 18 februarie 2020, în cadrul conferinței PRIA Competition, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, preciza că sub lupa instituției pe care o conduce se află în acest an și Transgaz, în ceea ce privește companiile care supralicitează.
„Avem o speță cumva similară la Transgaz în momentul de față, în care am constatat că mai multe companii s-au înțeles la licitațiile organizate de Transgaz. Aceste înțelegeri au implicat și angajați din Transgaz. Ce este important de spus este că vorbim de fapte comise acum mai mulți ani și care nu implică actualul management”, a afirmat Bogdan Chirițoiu. „Este a doua oară când sancționăm firme care au supralicitat la Transgaz. Ce avem de analizat este dacă a avut și Transgaz o responsabilitate în organizarea acestui cartel. Din nou, este un caz care se va termina în câteva luni”.