Replicatoarele de alimente din serialele științifico-fantastice, la un pas de a fi produse în serie. Dispozitivul 3D va „printa” prăjituri și sandvișuri personalizate
Vă mai amintiți de vestitele replicatoare de alimente din renumitul serial SF Star Trek și de îmbietoarele produse obținute doar în câteva secunde pentru personalul și invitații aflați la bordul vestitei nave stelare, Enterprise, din universul fictiv al lui Gene Roddenberry?
Oricare ar fi răspunsul dat, ideea visătorilor din anii 70 urmează să se transforme în realitate în următorii patru ani. Vorbim mai exact de demersurile startup-ului românesc, Manna Foods Solutions, care vrea să revoluționeze industria alimentară cu Reebo.
Aceasta este prima imprimantă alimentară 3D în sistem vending-machine, similar automatelor de cafea sau produse ambalate, care „printează” prăjituri și sandvișuri personalizate „ready-to-eat”, în mai puțin de două minute.
Startup-ul dezvoltă prototipul experimental și este, totodată, în etapa de atragere de finanțare pentru prototipul industrial, etapă care pregătește producția în serie și lansarea soluției pe piața din România, dar și din Europa.
„Conceptul nostru a avut în vedere, încă de la început, siguranța consumatorului. Imprimanta 3D Reebo se bazează pe tehnologie inovatoare hardware/software și este prevăzută cu bariere UV și cameră de frig, asigurând un mediu sigur alimentelor”.
„Totodată, consumatorii vor putea să activeze Reebo direct de pe telefonul mobil, prin aplicație sau QR code, vor putea alege numărul de calorii dorit și ingredientele, obținând un produs finit, livrat în ambalaj biodegradabil.
„Astfel, Reebo poate fi plasată oriunde, de la clădiri de birouri, spitale/clinici sau instituții de învățământ până la zone cu trafic pietonal intens”, a mai spus Mădălina Ilie, fondatorul startup-ului.
Tehnolgia 3D, similară replicatoarelor de alimente din serialele științifico-fantastice
Noul instrument, conceput să funcționeze în sistem vending-machine, apare în contextul în care devine tot mai important felul în care va arăta alimentația viitorului într-o lume dominată de o dezvoltare tehnologică extrem de rapidă, de creșterea accelerată a populației și schimbări globale dinamice.
„Oamenii au nevoie de soluții care să permită acces facil la alimente sănătoase, sigure și la produse personalizate în funcție de nevoile nutriționale. Tehnologia 3D poate revoluționa industria alimentară a secolului nostru. A reușit să o facă în industria auto, aeronautică, medicală și chiar vestimentară, și este doar la început”, a adăugat Ilie.
Prototipul Reebo este prevăzut cu multiple capete de depunere a materialului alimentar – peste 10 comparativ cu 2-3 cât au imprimantele alimentare 3D existente pe piață, rezultatul fiind un produs alimentar de tip sandviș sau prăjitură gata de consum, fără a fi nevoie de gătire.
Consumabilele imprimantei sunt stocate în cartușe alimentare, interschimbabile automat, etanșe, reîncărcabile, cu o capacitate de până la 8 kilograme per cartuș. Din punct de vedere igienico-sanitar, Reebo se aliniază celor mai înalte standarde.
„Trecerea de la faza de prototip experimental la faza de prototip industrial, pentru a începe ulterior producția de serie, implică un efort susținut de aproximativ doi ani. Acum suntem în faza de cercetare și dezvoltare și estimăm că vom fi gata cu producția în serie și intrarea efectivă pe piață până în 2024”, a mărturisit oficialul companiei.
O investiție de peste 25 de milioane de euro
Investiția pentru producția în serie a imprimantei Reebo implică o sumă ce poate depăși 25 milioane euro și presupune înființarea unei linii de producție, în mare parte robotizată, care să poată susține fabricarea imprimantei și a consumabilelor aferente.
Compania estimează o valoare de piață a imprimantei cuprinsă între 4.000 și 5.000 euro per unitate, în funcție de numărul cartușelor alimentare și a facilităților de utilizare.
Reebo este unul dintre cele 8 proiecte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest și EFSE DF, care se va încheia în iulie odată cu prezentarea proiectelor în fața publicului, a juriului, a investitorilor și specialiștilor din domeniu.